"Ik vrees voor mijn gezin"

SLACHTOFFER STEEKPARTIJ RAW13 EN HOOFDVERDACHTE WONEN OP 3 KM VAN ELKAAR

Slachtoffer Christophe Decoene kon zijn ogen niet geloven toen hij Kevin D. tegen het lijf liep in Menen.
Henk Deleu Slachtoffer Christophe Decoene kon zijn ogen niet geloven toen hij Kevin D. tegen het lijf liep in Menen.
Groot was de verbazing van slachtoffer Christophe Decoene (49) toen hij in Menen de hoofdverdachte van de dodelijke steekpartij in de Stationsstraat in Torhout tegen het lijf liep. Decoene raakte zwaargewond bij de raid door leden van de rappersbende RAW 13. "Die man woont op drie kilometer van mijn deur. Wie garandeert mij dat die gast mijn gezin niets aandoet?"

Christophe Decoene kon zijn ogen niet geloven toen hij de 23-jarige Kevin D. in het centrum van Menen zag voorbijstappen. Kevin D. is immers de hoofdverdachte van een dodelijke steekpartij op 15 juli 2011 in de Stationsstraat in Torhout. Vijf leden van de hip-hopbende RAW 13 richtten er toen een bloedbad aan. De 21-jarige Jeroen Balloey, een onschuldige jongeman die een hamburger stond te eten, overleefde de gewelddadige raid niet. Dj Karim M'Hedhebi en portier Christophe Decoene uit Menen werden zwaargewond door steken van een machete. "Ik had eigenlijk dood moeten zijn", zucht Decoene. "Mijn darmen hingen uit mijn buik. Dankzij de dokter heb ik het gehaald."


Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder. Groot was de verbazing van Decoene toen hij onlangs één van zijn belagers doodleuk aan de Grote Markt in Menen zag langslopen.

Kevin D. werd vrijgelaten uit de gevangenis. Bij de dodelijke raid in Torhout werden machetes gebruikt.
JVK Kevin D. werd vrijgelaten uit de gevangenis. Bij de dodelijke raid in Torhout werden machetes gebruikt.

Achtervolging

"Ik geloofde mijn ogen niet", zegt Christophe Decoene. "Ik had die gast slechts één keer in mijn leven gezien en dat was op de dag van de feiten." Decoene, die zelf van geen kleintje vervaard is, wou er het fijne van weten. Hij sprong op zijn fiets en zette de achtervolging in. "Toen ik zijn naam riep, draaide hij zich om. Ik vroeg hem waarom hij die jongen zomaar had doodgestoken, maar daar kon hij geen antwoord op geven." Decoene trok meteen naar de politie. "Ik kreeg te horen dat die man nu in Menen woont en dat zijn voorwaarden werden opgeheven sinds mei. Hij kan dus gaan en staan waar hij wil in afwachting van zijn proces", klinkt het.


De politie van de zone Grensleie bevestigt dat Christophe Decoene bij hen aanklopte met het verhaal. Bij nazicht in het dossier bleek inderdaad dat er geen weet is van lopende voorwaarden tegen Kevin D. Mocht de man over de schreef gaan, dan kan hij overgedragen worden aan het parket, die een beslissing zal maken.

Avondklok

Kevin D. is sinds 20 november op vrije voeten. Volgens zijn raadsman, meester Hans Beerlandt, staat zijn cliënt wel degelijk onder voorwaarden. "Zo mag hij niet in Torhout opduiken en moet hij zich aan een avondklok houden. Het staat hem wel vrij in Menen te komen. Hij heeft zich tot nu strikt aan zijn voorwaarden gehouden." Christophe Decoene vindt het onbegrijpelijk. "Dat wil gewoon zeggen dat mijn vrouw die gast overal tegen het lijf kan lopen. Wie garandeert mij dat die kerel mijn gezin niks aandoet?"


Christophe Decoene geeft ondertussen toe dat hij zelf geen engel is. Zo werd de man nog veroordeeld voor onder meer witwaspraktijken bij de uitbating van Club Mystique in Ieper. "Mijn verleden ligt achter mij", klinkt het. "Ik heb een paar zaken gedaan waarvan ik nu denk dat ik het beter niet had gedaan. Maar dit is toch van een heel andere orde. Een onschuldige jongen van 21 jaar zomaar doodsteken, onbegrijpelijk."


In het dossier van de dodelijke steekpartij waren er aanvankelijk zes verdachten. Twee werden buiten vervolging gesteld. Vier anderen blijven over : Kevin D., Jacky L., Robin V. en Kevin G. Enkel Jacky L. zit nog in de cel. Ook hij was eerder vrijgelaten, maar nadat hij in dronken toestand een zwaar ongeval veroorzaakte, werd hij weer achter tralies geplaatst. Kevin D. blijft de hoofdverdachte in de affaire, maar over de precieze omstandigheden heerst nog altijd geen volledige duidelijkheid. Hopelijk brengt het assisenproces meer klaarheid. (JHM, CMW, DBEW)