"Hele bunker ligt er nog bij zoals in 1943"

YOUTUBER VERKENT 'UNTERSCHUTZ' UIT WOII ONDER STADHUIS MENEN

Christophe Lefebvre- alias Mister C- aan de ingang van de bunker onder het stadhuis in Menen.
Eric Flamand Christophe Lefebvre- alias Mister C- aan de ingang van de bunker onder het stadhuis in Menen.
Dat in de kelders van het stadhuis van Menen een Duitse bunker uit WOII ligt, is een publiek geheim. Waaghals, blogger en vlogger Christophe Lefebvre uit Lauwe, alias Mister C, kreeg heel uitzonderlijk de kans om de ondergelopen gangen te verkennen.

Wie zich op YouTube abonneert op 'La Vie en C', ziet met de regelmaat van de klok de meest hallucinante filmpjes. De man achter het platform met meer dan 1.700 volgers is Lauwenaar Christophe Lefebvre, alias Mister C, die onder andere al een legendarisch ondergronds meer bij Rijsel opspoorde, door de catacombes van Parijs zwierf, met zijn inklapbare mountainbike balanceerde bovenop torenhoge verlaten fabriekssites en tal van plaatsen verkende waar niemand anders durft te komen. "Ik zie het als een uitdaging om spannende mysteries, lugubere legendes en fenomenale volksvertelsels in kaart te brengen. Daarvoor trok ik eerder al de halve wereldbol rond, hoewel je voor sterke verhalen en totaal onbekende geheimen soms helemaal niet ver hoeft te trekken."

In de oude bunker liggen nog gasmaskers en oorlogsmateriaal.
repro Eric Flamand In de oude bunker liggen nog gasmaskers en oorlogsmateriaal.

Gifgasaanval

Hij kwam erachter dat in opdracht van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilbunker werd gebouwd onder het stadhuis van Menen. "In juni 1940 werd Menen ingenomen door de Duitsers. Ze richtten het stadhuis en het aanpalende belfort in als commandocentrum. De solide bouw van het geheel sprong 'ome Fritz' meteen in het oog. De kelders van het stadhuis en het belfort werden verstevigd en er werd een bunker onder de Grote Markt gebouwd, die enkel toegankelijk is via een deur binnen in het stadhuis. Die moest bescherming geven aan een honderdtal mensen, mocht er ooit een gasaanval komen. In 1943 werd de bunker afgewerkt, maar ze hadden geen rekening gehouden met de nabijheid van de Leie en binnen de kortste keren stond hun bunker volledig onder water. Die gifgasaanval bleef (gelukkig) uit en de bunker hebben ze nooit in gebruik genomen. Na de oorlog heeft het gemeentebestuur besloten om de bunker te houden als aandenken aan de gruwelijke oorlog, maar door het water kan de bunker nergens voor worden gebruikt."


Midden de jaren 80 werd de boel leeggepompt en voor één dag opengesteld voor het grote publiek. Een dag later stond het alweer onder water en werden de plannen opgeborgen om er een publiekstrekker van te maken. Intussen werd het hele stadhuis gerenoveerd en werd de bunker geklasseerd als 'ontoegankelijk'. De toegang ligt midden in het stadhuis, in een doodlopende gang, omgeven door glas. Honderden mensen lopen er dagelijks langs, zonder het op te merken. Sterker nog, duizenden mensen lopen dagelijks over de Grote Markt, niet wetende wat onder hun voeten begraven ligt. "Je stapt er binnen in een verlaten ondergrondse wereld. Het sas, de douches, de toiletten, de slaapvertrekken, zelfs gasmaskers en kisten, alles ligt er nog bij zoals het in 1943 werd achtergelaten. Het doet wat denken aan een gezonken schip", aldus Christophe. Wie er zich aan wil wagen om Mister C's voorbeeld te volgen, heeft er toestemming voor nodig van het gemeentebestuur. "Weet echter dat er geen elektriciteit is. Een solide zaklamp en een droogpak zijn dus geen overbodige luxe, want het water komt er haast tot aan je middel", waarschuwt hij nog. Het volledige relaas kun je lezen op www.laVieEnC.fr, waar je tevens een link vindt naar het filmpje.