"De Piramide is slechte zaak voor Menen"

NIEUW GEZONDHEIDSCENTRUM DOET STADSCOALITIE WANKELEN

Vier huisartsen hebben samen met directeur Peter Depoot (links) eind vorig jaar vzw De Piramide opgericht.
Xavier Coppens Vier huisartsen hebben samen met directeur Peter Depoot (links) eind vorig jaar vzw De Piramide opgericht.
'Het gezondheidscentrum De Piramide is een slechte zaak voor Menen.' Open Vld maakt in het lokale blad 't Nieuw Blaadje brandhout van het centrum, dat sinds 1 januari actief is. De partij valt onrechtstreeks coalitiepartner CD&V aan, want voorzitter Peter Depoot is ook directeur van De Piramide. Komt er zo anderhalf jaar voor de verkiezingen een forse kink in de kabel tussen beide partijen?

De stadscoalitie van Menen krijgt na vier jaar voor het eerst een ferme deuk, nu Open Vld met forse taal het nieuwe project De Piramide, waarbij patiënten voortaan gratis naar de dokter kunnen, aanvalt. "Het systeem betekent oneerlijke concurrentie. Nieuwe huisartsen zullen zich minder snel vestigen in Menen. Zo'n centrum zet de toekomst van de gezondheidszorg onder druk. We hebben dat niet nodig in Menen. De Piramide is de beste manier om kansarmoede aan te trekken. Het initiatief druist regelrecht in tegen de visie van het stadsbestuur."


Met deze krachtlijnen maakt Open Vld het nieuwe gezondheidscentrum met de grond gelijk. De consultaties in vzw De Piramide zijn gratis voor de patiënten en de artsen worden forfaitair vergoed. Maar dat is niet het enige waar Open Vld kritiek op heeft. Patiënten die intekenen, worden immers verplicht om een beroep te doen op de kinesist of verpleegkundige, die verbonden is aan het centrum. "Dat druist in tegen de vrije keuze van de patiënt", vindt schepen Eddy Lust (Open Vld).


Burgemeester Martine Fournier (CD&V) wenst weinig commentaar te geven op de forse aanval. "Het gaat om een privé-initiatief. Het voltallige schepencollege gaf vorig jaar een positief advies voor de toekenning van subsidies."


De commentaar van Fournier valt niet in goede aarde bij schepen Lust. "Op het schepencollege van 4 april 2016 is dit punt inderdaad op de agenda gekomen, maar als variapunt. We kregen amper informatie."

Xavier Coppens

"Betreuren houding"

Directeur Peter Depoot betreurt de aanval. "Ik wens te reageren als directeur, niet als voorzitter van CD&V. Wij kiezen voor de patiënt van de toekomst en gaan verder met ons project. We betreuren de houding van diegenen die negatieve campagne voeren."


N-VA is de derde coalitiepartner en is verrast door de demarche. "Ik zal vandaag geen uitspraken doen. Wij zullen dit binnenskamers bespreken en maandag komt dit ongetwijfeld aan bod op het schepencollege. De forse taal is voor rekening van Open Vld. Daar hebben wij niets mee te maken", reageert OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke.


De heisa zal ongetwijfeld de relatie tussen CD&V en Open Vld vertroebelen, een relatie die tot nu in een positieve sfeer verliep. De reactie in het reclameblad wordt ondertussen aardig gedeeld op Facebook door, vooral, Open Vld- schepenen en mandatarissen.