Wim Delvoye verdedigt zich voor scheldpartijen

De rechtszaak rond de befaamde kunstenaar Wim Delvoye, die ambtenaren van het agentschap Natuur & Bos de huid vol zou gescholden hebben, is gisteren opnieuw gepleit voor het Gentse hof van beroep. Delvoye werd in eerste aanleg zowel bij verstek als na een verzet veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel en een boete van 2.750 euro, maar gaat daartegen in beroep.

Toen Delvoye in 2008 zijn kasteel aan de Kalverhage in Melle kocht met de bedoeling om het verloederde terrein nieuw leven in te blazen, begonnen de problemen. Volgens het agentschap van Natuur & Bos voerde hij werken uit waarvoor hij geen vergunning had. Toen twee ambtenaren bij het kasteel vaststellingen kwamen doen in 2011, zou Delvoye hen uitgemaakt hebben. "Jullie zullen geen minuut meer gerust zijn", "Ik zal uw dochter vermoorden" en "Ik schiet u af", zou hij geroepen hebben. Volgens de ambtenaren nam hij ook hun legitimatiebadge en fototoestel af.

Pesterijen

Een politieagente die Delvoye over de situatie wilde verhoren, kreeg aan de telefoon eveneens de volle laag. "Mocht u de opdracht krijgen om joden op een trein te steken met het oog op vernietiging, dan zou u dat ook doen omdat het opgedragen is", zou hij gezegd hebben. Volgens Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Delvoye, zijn de klachten overdreven. "Hij was op van de zenuwen. Hij werd gepest door de overheid en had het gevoel dat hij er nooit van af zou geraken", klinkt het. Op 7 maart doet het hof uitspraak. (WSG)