VIDEO. Ophef over islamparodie voor 100 dagenviering op College Paters Jozefieten in Melle

100 dagenviering op College Melle met als thema Saoedi-Arabië.
Facebook 100 dagenviering op College Melle met als thema Saoedi-Arabië.
Er is woensdag ophef ontstaan over een filmpje van een 100 dagenfeestje van studenten van het College Paters Jozefieten. Een 60-tal leerlingen verkleedde er zich met als thema Saoedi-Arabië. Ze zaten te bidden op de speelplaats van de school. Op Facebook werd meteen gereageerd op de ‘kwetsende’ beelden. De school relativeert. “We hadden zeker niet de bedoeling om te provoceren of te kwetsen. Je moet dit bekijken in de carnavaleske sfeer van de 100 dagenviering”, sust algemeen directeur Jan De Gendt.

De laatstejaarsstudenten van de katholieke school in Melle vieren donderdag hun laatste 100 dagen in het College. Sinds maandag komen ze hiervoor verkleed naar school. Maandag op teenslippers als toeristen. Dinsdag als maffiosi uit New York. “Woensdag was het thema ‘Saoedi-Arabië’. Het was zeker niet de bedoeling om iemand te schofferen”, aldus de directeur. Op de speelplaats knielden de leerlingen, verkleed met tulband en lange gewaden, naar Mekka om te bidden.

“Dit kwam zeer respectloos, kwetsend en racistisch over. We hebben niks tegen het thema op zich. Maar moeten ze ons dan afschilderen als IS-strijders? Eén van hen had zelfs een bommengordel om”, zegt Lorina Boterdaele. Zij is oud-leerling van de school en vroeg de school om uitleg. Eén leerling werd inderdaad terechtgewezen en borg de nep-gordel meteen weg. Ook Aumery Van Damme uit Heusden ergerde zich aan de beelden. “Ik vind het ethisch onverantwoordelijk om vandaag met ethnische groepen en religies te lachen”, zegt het ex-schoolraadlid en ondervoorzitter van N-VA Brakel. “Dat een directie zo’n programma goedkeurde, is niet te begrijpen”, zegt hij.

“Je moet dit kaderen in een volledige ludieke week. Als katholieke school dragen we dialoog hoog in het vaandel. We zijn dan ook bereid hier een open gesprek over te voeren, al moet je deze verkleedpartij wel kaderen in de 100 dagensfeer”, besluit directeur De Gendt.
81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Veertig jaar geleden. In een tijd waar veel meer kon. Maar Monty Python's Life of Brian werd ook niet overal goed ontvangen. In delen van het VK, Ierland en Noorwegen werd de film zelfs verboden. In de VS werden straatprotesten tegen de film georganiseerd.

 • Ronnie Mathieu

  Met godsdienst mag de draak gestoken worden. Maar dan wel met ALLE godsdiensten! Ik vrees echter dat het College Paters Jozefieten een bepaalde godsdienst zullen besparen.

 • Heyse Michel

  Met alles moet kunnen gelachen worden , anders nemen we het nog serieus en moeten we reliegie verbieden .

 • Arzu Avci

  Het gaat niet enkel om wat ze dragen, moest het enkel dat zijn, zou het helemaal geen probleem geweest zijn. Wanna wear a hijab? Go ahead, wanna wear a niqab/burka, go ahead. Maar met het gebed spotten? Dat is dan toch geen carnaval meer?

 • Sofie De coster

  Belachelijk dat de directie dit toelaat. Waren ze verkleed als joden werd er direct de holecoust bijgehaald maar moslims beledigen mag blijkbaar wel. Ook als het christenen geweest waren zou ik hier tegen zijn. Laat iedereen in zijn waarde. Welk signaal geeft de school hier aan de kinderen!