Van Moskou naar Moscou voor het goede doel: Dieter fietst 3.000 kilometer om geld in te zamelen voor UZ Gent

Dieter Van Huffel rijdt van Moskou in Rusland naar Moscou in Ledeberg ten voordele van het UZ in Gent.
Didier Verbaere Dieter Van Huffel rijdt van Moskou in Rusland naar Moscou in Ledeberg ten voordele van het UZ in Gent.
Dieter Van Huffel (32) uit Melle stapt zaterdag in de Russische hoofdstad Moskou op zijn fiets op het Rode Plein in Moskou voor een tocht van 3.000 kilometer naar het Gentse Moscou in Gentbrugge. Met zijn sponsortocht zamelt hij geld in voor het revalidatiecentrum van het UZ. De teller staat momenteel op 3.400 euro.

De fiets van Dieter is gedemonteerd en vijftien kilo bagage in twee fietszakken en een rugzak staan klaar voor de vlucht naar Moskou waar hij zaterdag start met zijn expeditie van Rusland naar Gent. Zijn doel? 5.000 euro inzamelen voor het kinderrevalidatie centrum van UZ Gent.

Dieter was tien jaar geleden een vaste waarde in het peloton van elites zonder contract. Als liefhebber reed hij makkelijk top twintig in heel wat kermis- en andere koersen. Tot een zware val en rugblessure een einde maakte aan zijn ‘carrière’. Nu hij weer gezond en wel op zijn tweewieler zit, wil de marketeer uit Melle zijn talent op de fiets opnieuw aanwenden, voor het goeie doel. “Twee jaar geleden raakte het dochtertje van een collega deels verlamd door een ziekte aan haar zenuwstelsel. Van dichtbij heb ik gezien hoe het revalidatiecentrum van het UZ haar weer op de been bracht. Daar wil ik me nog eens volop voor inzetten”, zegt Dieter.

Vorige zomer verbleef hij bij zijn toenmalige vriendin in Moskou en rijpte het idee om een gesponsorde tocht naar Ledeberg te ondernemen. De vriendin is er ondertussen niet meer, maar het idee bleef overeind: Van Moskou naar Moscou voor het goeie doel.

Zwaarste etappes eerst

Op zaterdag 3 augustus start de expeditie. Via Rusland, Letland en Litouwen en dwars door Polen, Duitsland en Nederland wil hij op 17 augustus Gent bereiken. “Door de route omgekeerd te rijden maal ik de zwaarste etappes eerst af. Rusland, Polen en de Baltische Staten zijn niet echt fietsvriendelijk, kennen amper fietspaden en vrachtwagenchauffeurs hebben er de slechte reputatie snel en vaak dronken rond te rijden. Het wordt dus opletten”, wijst Dieter op de mogelijke gevaren.

Didier Verbaere

Ondertussen is hij wel prima getraind. “Sinds februari heb ik zo’n 8.000 kilometer op de teller. Dus die 3.000 tussen Moskou en Gent zullen wel lukken”, lacht Dieter. “De eerste vijftig kilometer heb ik gezelschap van lokale fietsers. Daarna gaat het in één rechte lijn naar Letland. In Polen zorgen mijn ouders Luc en Martine voor een tussentijdse bevoorrading met powerbars en gelletjes. Als alles goed gaat, wil ik op 17 augustus in Ledeberg arriveren”, zegt Dieter.

Crowdfunding

Via crowdfunding zamelde Dieter ondertussen ongeveer 3.400 euro in voor het kinderrevalidatiecentrum. Het doel is 5.000 euro. “Elk jaar opnieuw komen kinderen naar het kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent om te genezen na een zwaar ongeval of slepende ziekte. Deze kinderen willen net als hun leeftijdsgenoten vooral kunnen lopen, spelen, leren en functioneren zoals ze dat voorheen konden. Via aangepaste sportactiviteiten wil het centrum hen een bepaald niveau van onafhankelijkheid teruggeven. Eén van deze projecten is een fietsproject in verschillende stappen. Met deze fietstocht willen we geld inzamelen voor de aankoop en het onderhoud van deze fietsjes. Omdat elke fiets op maat moet worden bijgepast, is extra hulp steeds welkom”, zegt Dieter.

Zijn tocht van 3.000 kilometer wil hij in 15 etappes afwerken. Goed voor ruim 200 kilometer per dag. Dieter volgen op zijn tocht kan via www.moscowtoghent.com en op www.strava.com/clubs/mmchallenge. Op zaterdag 17 augustus is iedereen welkom bij zijn aankomst in ontmoetingscentrum Santo omstreeks 18 uur in Ledeberg. Steunen kan nog steeds via www.moscowtoghent.com.

Didier Verbaere3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jackie van thuyne

    tja deze reporter zal jobstudentje geweest zijn zekerst met herexamen voor aardrijkskunde

  • Etienne Fornier

    Moscou is Gentbrugge, niet Ledeberg.

  • Erwin De Meyer

    Een mooi initiatief, ik zie het mezelf niet doen. Succes Dieter en wees voorzichtig !