Tien jaar na brand in rusthuis: Kanunnik Triest herdenkt negen overledenen

In woonzorgcentrum Kanunnik Triest zijn zondagochtend de negen slachtoffers herdacht die overleden tijdens een hevige brand in het rusthuis tien jaar geleden op donderdag 6 augustus. 

De namen van Jozef Broekaert (pater Engelbert), Georgette De Clercq, Laura De Smaele, Margareta Duytschaever, Irene Janssens, Maria Meganck, Suzanna Rau, Lucia Schepens en Josephe Van Parys staan gegrift in een herdenkingsplaat aan de ingang van het rusthuis in de Kloosterstraat. Ze werden zondagochtend tijdens een herdenkingseucharistie meermaals ter nagedachtenis voorgelezen door priester pater Paul van de Paters Jozefieten.

Jean De Clippele is de enige bewoner van het rusthuis die het drama persoonlijk meemaakte en nog in leven is. Hij staat even stil bij de foto's van de slachtoffers.
Didier Verbaere Jean De Clippele is de enige bewoner van het rusthuis die het drama persoonlijk meemaakte en nog in leven is. Hij staat even stil bij de foto's van de slachtoffers.

“We blijven dit jaarlijks herdenken, want de slachtoffers zitten voor eeuwig in ons hart en willen niet vergeten wat ze betekenden voor de familie. Met deze viering willen we ook dankbaar terugblikken op de verbondenheid die er toen en sindsdien heerst in dit huis”, zegt pater Paul. In zijn lezing verwees hij ook naar het geloof in de herrijzenis en las hij de namen af van de negen dodelijke slachtoffers. Hij vroeg kracht voor allen die moeten leven met het gemis. De dienst werd afgesloten met een beklijvende live vertolking van Amazing Grace.

Foto's van de negen slachtoffers aan het altaar tijdens de herdenking van de brand in Kanunnik Triest.
Didier Verbaere Foto's van de negen slachtoffers aan het altaar tijdens de herdenking van de brand in Kanunnik Triest.

Noodlottige avond

Op donderdag 6 augustus 2009 sloeg het noodlot toe in rusthuis Kanunnik Triest in de Kloosterstraat in Melle. Een kortsluiting aan een ventilator op die hete zomeravond zette rond 20 uur kamer 218 van Elza Martens in lichterlaaie. Negen inwoners kwamen om in de verstikkende rook. Door het warme weer stonden alle deuren op de afdeling open. De rechter oordeelde later dat de brand accidenteel was en niemand schuld trof. “Toch heeft het meer dan een jaar geduurd eer ik weer op die kamer wou binnengaan”, zegt haar zoon Luc Goedertier. 

Hij is reeds 17 jaar alle dagen vrijwilliger in het Woonzorg Centrum. “Ieder jaar rond de datum van de ramp, speelt de hele film zich weer voor mijn ogen af. Ik had ook liever gehad dat er geen brand was ontstaan op de kamer van ons moeder. Maar het was een stom ongeluk dat overal had kunnen gebeuren”, blikt hij terug. Elza stierf nog datzelfde jaar op haar 92ste. “De tragedie heeft een serieuze impact gehad op het leven in het rusthuis. Daarom is het goed dat we dit blijven herdenken”, zegt Luc.

Luc Goedertier, zoon van Elza Martens.
Didier Verbaere Luc Goedertier, zoon van Elza Martens.

Familie en hulpdiensten

Na de eucharistieviering legde burgemeester Dirk De Maeseneer (CD&V), directeur Geert Buyse en een delegatie van de verschillende hulpdiensten een bloemenkrans neer aan de gedenkplaat. Er volgde ook een minuut stilte.

Bloemen en één minuut stilte voor de slachtoffers van de brand.
Didier Verbaere Bloemen en één minuut stilte voor de slachtoffers van de brand.
Bloemen en één minuut stilte voor de slachtoffers van de brand.
Didier Verbaere Bloemen en één minuut stilte voor de slachtoffers van de brand.

Familie van de slachtoffers kwamen nadien samen om gedachten uit te wisselen. “Het was een bijzonder tragische nacht. Mijn schoonmoeder was hier pas veertien dagen komen wonen toen de brand uitbrak. We staan er nog steeds bij stil, maar tien jaar is misschien een mooi moment om af te ronden”, zegt Martin De Mol. De schoonzoon van Maria Meganck was met de hele familie en de kinderen van Maria afgezakt naar de herdenking. 

Directeur Geert Buyse groet de familie voor de herdenking van de brand in het rusthuis Kanunnik Triest tien jaar geleden.
Didier Verbaere Directeur Geert Buyse groet de familie voor de herdenking van de brand in het rusthuis Kanunnik Triest tien jaar geleden.
Ook de hulpdiensten van het Rode Kruis namen deel aan de herdenking van de 10de verjaardag van de brand in het rusthuis van Melle.
Didier Verbaere Ook de hulpdiensten van het Rode Kruis namen deel aan de herdenking van de 10de verjaardag van de brand in het rusthuis van Melle.
De familie van Maria Meganck komt elk jaar naar de herdenking in het rusthuis.
Didier Verbaere De familie van Maria Meganck komt elk jaar naar de herdenking in het rusthuis.

“Het is zeer belangrijk dat we dit blijven doen. Er zijn nog heel wat mensen die er belang aan hechten en ermee meeleven. Dit was zonder meer de grootste ramp die Melle ooit trof. Wat me nog steeds is bijgebleven is de enorme verbondenheid en de solidariteit die nacht van de hele bevolking. Tien jaar is een speciaal moment maar zeker geen eindpunt”, besluit burgemeester Dirk De Maeseneer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.