Samenwerking met Verko in vraag stellen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MELLE

Vuilniszakken met restafval op de stoep: mag Verko de ophaling blijven doen?
Didier Verbaere Vuilniszakken met restafval op de stoep: mag Verko de ophaling blijven doen?
De afvalophaling in Melle werd de jongste jaren vaak in vraag gesteld in de gemeenteraad. Kan de gemeente iets doen om dat te te verbeteren?

"Uit een bevraging blijkt dat de grote meerderheid van de bevolking tevreden is over de intercommunale Verko die restafval en PMD tweewekelijks ophaalt. Daarnaast wordt tweemaal per jaar gemengde metalen, houtafval en snoeihout ingezameld. Dit gebeurt niet door elke afvalintercommunale", verdedigt burgemeester Dirk De Maeseneer (CD&V/N-VA) de service van de intercommunale. "De gemeente Melle trad in september 2003 toe tot de afvalintercommunale Verko op voorstel van de toenmalige VLD meerderheid, en na een vergelijkend onderzoek met andere intercommunales. Elke gemeente maakt op een bepaald moment een afweging van wie best op de noden kan inspelen en tegen welke prijs", aldus De Maeseneer.

"En toch kan het beter. Zo willen wij inzetten op een wekelijkse ophaling van het huisvuil in de zomer en het ophalen van glas aan huis. Ook het containerpark kan je efficiënter inrichten door het plaatsen van weegbruggen en het invoeren van een gratis meerbeurtenkaart. Ons afvalbeheer kan en moet beter en dit met of zonder Verko", aldus Lieven Volckaert (Open Vld).

"Als de service van de huidige intercommunale niet meer voldoet, moet je als gemeentebestuur durven ingrijpen, de samenwerking stopzetten en op zoek gaan naar een waardige vervanger. Niemand blijft immers graag met afval zitten en we betalen voldoende om van deze service optimaal te kunnen genieten", zegt Tim D'Hondt (sp.a). "Uiteraard mag afval niet wekenlang in de straten blijven staan door stakingen of weersomstandigheden. Daarover moeten ernstige afspraken gemaakt worden met Verko. Maar je kan eigenlijk beter de afvalberg aanpakken en verminderen. Sinds jaren stijgt het aantal kilo's in Melle. Afvalpreventie staat voor Groen dan ook voorop", zegt Dominique Vandermeersch (Groen). "Als bestuur moet je ook hergebruik en recyclage stimuleren en het goeie voorbeeld geven. Hoe hoger het percentage hergebruik en recyclage, hoe lager ook de verwerkingskost." 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.