NMBS installeert 5.600 zonnepanelen op nieuwe werkplaats in Melle

Zonnepanelen op dak werkplaats NMBS Melle.
Eric Herchaft Zonnepanelen op dak werkplaats NMBS Melle.
NMBS heeft 5.600 zonnepanelen geïnstalleerd op de drie daken van de nieuwe werkplaats in Melle. De zonnepanelen hebben samen een vermogen van 2.100 kilowattpiek en zullen in totaal 2,1 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar produceren. Dat is overdag ruim voldoende voor de elektriciteitsvoorziening van de werkplaats. De overige elektriciteit wordt gebruikt voor de treinen.

Voor het project in Melle sloot NMBS via een overheidsopdracht een publiek-private samenwerking af met Perpetum Energy, dat de zonnepanelen installeert en onderhoudt.

De nieuwe werkplaats in Melle werd in maart 2019 geopend. Het is één van de grootste en modernste werkplaatsen van NMBS. De werkhallen worden er ook deels verwarmd met geothermische warmtepompen en is er ook ledverlichting. Dankzij de installatie van de zonnepanelen draait de werkplaats overdag volledig op groene stroom. Op zonnige dagen produceren de zonnepanelen zelfs zoveel elektriciteit dat de treinen op spoorlijnen 50 en 50A tussen Gent, Aalst en Brussel voor een deel van het traject kunnen rijden op groene stroom.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.