Kunstenaar Wim Delvoye vindt burgemeester Dirk De Maeseneer een ‘Joker’

"Niks ondernomen voor de uitbouw van een waardevol beeldenpark"

Wim Delvoye beeldt burgemeester Dirk De Maeseneer en schepenen Frank De Vis en Dirk Gistelinck af als The Joker uit Batman.
Didier Verbaere Wim Delvoye beeldt burgemeester Dirk De Maeseneer en schepenen Frank De Vis en Dirk Gistelinck af als The Joker uit Batman.
Kunstenaar Wim Delvoye is in zijn gemeente Melle een affichecampagne gestart tegen burgemeester Dirk De Maeseneer (CD&V) en twee schepenen. Op de affiches die vrijdag in het straatbeeld verschenen, worden ze afgebeeld als ‘The Joker’, de crimineel uit Batman.

De motieven van de excentrieke kunstenaar liggen in een jarenlang geschil met het Agentschap Natuur en Bos. Delvoye ligt in de clinch over bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein de Bueren in Melle. Hij werd vrijgesproken na een jarenlange procedureslag, maar de tegenpartij ging in beroep. 

“Als ik de verkiezingsborden van onze burgemeester zie, waarin hij beweert dat hij elke dag opnieuw in de weer is voor Melle dan denk ik: 'Wat een klucht. He must be joking'. Een lieve man, daar niet van. Maar blijkbaar een echte grapjes. Tien jaar lang heeft onze burgemeester niks ondernomen om mij te helpen in mijn strijd om hier een mooi beeldenpark uit te bouwen. Terwijl mijn reputatie schade werd toegebracht, bleef de burgemeester mij afschilderen als een man die zich niet aan de regels hield. En dit terwijl ik vrijgesproken ben." 

Wim Delvoye beeldt burgemeester Dirk De Maeseneer af als The Joker uit Batman.
Didier Verbaere Wim Delvoye beeldt burgemeester Dirk De Maeseneer af als The Joker uit Batman.

Artistieke vrijheid 

"Noem deze campagne gerust mijn artistieke interventie van kritiek op het beleid”, stelt Wim Delvoye. Een affiche met de burgemeester vermeldt de slogan : “Again? You must be joking?” En de affiche met De Maeseneer en schepenen Frank De Vis (N-VA) en Dirk Gistelinck (CD&V) heeft als onderschrift: “Bouwvergunningen voor de vriendjes. Huiszoekingen voor de niet-vriendjes”. 

"Deze campagne is misschien wel wat controversieel, maar soms heb je een karikatuur van de werkelijkheid nodig om de discussie op gang te brengen. Ik gebruik gewoon mijn recht op artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting”, besluit Wim Delvoye. 

De eerste affiches verschenen gisteren aan de gevel van Ludo Huyghe in de Kloosterstraat. “Ik doe niet aan politiek, maar Wim is een oud-klasgenoot van me. Ik doe het uit respect voor zijn kunst. Wie aan politiek doet moet ook tegen kritiek kunnen”, zegt Ludo Huyghe. 

Burgemeester Dirk De Maeseneer en schepen Dirk Gistelinck voelen zich niet aangesproken. “De actie van een gefrustreerde man. Hij voelt zich niet correct behandeld, maar hij is niet door ons maar door de hogere overheid op de vingers getikt. Wij hebben steeds geprobeerd om samen een masterplan op te stellen voor zijn domein. Maar iedereen is aan regels gebonden. Ook Meneer Delvoye. We gaan hier niet verder op reageren want wij hebben geen enkele fout gemaakt. Ik voel me dan ook niet aangesproken”, besluit Gistelinck. 

Wim Delvoye wil in zijn kasteeldomein de Bueren een beeldenpark uitbouwen, maar stuit al jaren op verzet van het Agentschap Natuur en Bos.
Didier Verbaere Wim Delvoye wil in zijn kasteeldomein de Bueren een beeldenpark uitbouwen, maar stuit al jaren op verzet van het Agentschap Natuur en Bos.
Didier Verbaere
Didier Verbaere
Ludo Huyghe steunt de campagne van zijn oud-klasgenoot Wim Delvoye in Melle.
Didier Verbaere Ludo Huyghe steunt de campagne van zijn oud-klasgenoot Wim Delvoye in Melle.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • peter de soete

    Grafisch gezien zijn dit zeer geslaagde affiches. Mooi!