Kunstenaar Wim Delvoye verdedigt zich in beroep: “Opgezet spel door pennenlikkers”

Wim Delvoye voor het Hof van Beroep in Gent.
Gianni Barbieux Wim Delvoye voor het Hof van Beroep in Gent.
Kunstenaar Wim Delvoye kreeg donderdag in het Gentse hof van beroep de kans te reageren nadat de procureur-generaal een boete van 600.000 euro vorderde voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle. Hijzelf ontkent alles en spreekt over opgezet spel.

Wim Delvoye wilde het kasteeldomein De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten, een nieuwe weg aanlegden en bomen zonder vergunning hebben geveld. Ook de walgracht werd uitgegraven en verbreed over een lengte van 370 meter. Delvoye werd door de rechtbank van eerste aanleg vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gingen in beroep.

De openbare aanklager fileerde tijdens de zitting vorige donderdag minutieus het vonnis waarbij de procureur-generaal gewag maakte van een schijn van partijdigheid van de eerste rechter. “De eerste rechter sloeg de bal volledig mis.” Tal van keren verwees de procureur-generaal naar een rondgang op 20 juni 2008, vlak na de aankoop van het kasteel door Delvoye, samen met onder meer mensen van de dienst onroerend erfgoed en ANB. “Daar werd meneer Delvoye geïnformeerd wat hij wel en niet kon, en waar hij een vergunning voor moest hebben”, aldus de procureur-generaal. “Maar zijn houding nadien is hallucinant. Zelden of nooit heb ik zo’n eigengereidheid en agressiviteit gezien”, zei de procureur-generaal die een boete van 300.000 euro voor de kunstenaar zelf en evenveel voor de vennootschap achter Delvoye vorderde.

Wim Delvoye voor het Hof van Beroep in Gent.
Gianni Barbieux Wim Delvoye voor het Hof van Beroep in Gent.

Delvoye kwam donderdag naar het hof om zijn strijd verder te zetten richting de  vrijspraak, samen zijn advocaten Walter Van Steenbrugge en August Blomme. “Ik viel bijna achterover toen ik de vordering van de procureur-generaal hoorde”, zegt Van Steenbrugge. “Dit voelt allemaal aan als pesterijen richting mijn cliënt. Kan eigenlijk iemand oprecht vertellen wat hij misdaan heeft? Toen mijn cliënt het kasteel kocht, wou hij alle diensten samenbrengen om constructief richting de toekomst te gaan. Nu zitten we hier. Grachten uit kuisen, daarvoor straf je toch geen mensen?” Advocaat Blomme ging hierop verder, “Het gaat over minimale afwijkingen. Het is dankzij de bekrompenheid van Vlaanderen dat mijn cliënt op deze manier aangepakt wordt.” De kunstenaar zelf kreeg de kans om meer dan een uur te pleiten, waarbij hij zich richtte naar de procureur-generaal, de pers en de burgerlijke partijen in de zaak. “Als je een hond wil slaan, zal je altijd wel een stok vinden. Ik word gedragen door de gemeenschap van Melle. Maar ik heb op verschillende portemonnees getrapt, met alle gevolgen van dien. Bos en Natuur hebben al zoveel gepakt van de mensen, waarom pakken ze dan nog van mij”, vroeg Delvoye zich af. “Dit is allemaal opgezet spel, doorgestoken kaart, gespeeld door pennenlikkers!” De verdediging vroeg voor bijkomende conclusietermijnen, omdat zij vinden dat ze zich niet correct konden verdedigen. Op 14 december zal er een arrest of tussenarrest komen in de zaak, dit hangt af van welke beslissing het hof neemt voor al dan niet conclusietermijnen te geven. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.