Kunstenaar Wim Delvoye keert Vlaanderen de rug toe na veroordeling: “In Chimay word ik met open armen ontvangen”

Archiefbeeld van Wim Delvoye bij zijn kunstwerk ‘Flatbed Trailer’, dat hij inmiddels al heeft laten overbrengen naar Middelkerke.
Didier Verbaere Archiefbeeld van Wim Delvoye bij zijn kunstwerk ‘Flatbed Trailer’, dat hij inmiddels al heeft laten overbrengen naar Middelkerke.
Kunstenaar Wim Delvoye uit Melle is de heksenjacht op zijn persoon beu en overweegt een verhuis naar het Waalse Chimay waar hij een zeventiende eeuwse woning wil restaureren en zijn sculpturenpark wél mag uitbouwen. “Mijn bedrijf en mijn kunstwerken verhuis ik naar daar. In Vlaanderen onderneem ik niets meer”, zegt Delvoye. 

Het cassatieberoep dat kunstenaar Wim Delvoye had ingesteld tegen zijn veroordeling door het Gentse hof van beroep, is verworpen. De kunstenaar werd in maart door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot een boete van 55.000 euro voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein aan de Kalverhage in Melle.

De 53-jarige Delvoye wilde aan het kasteel de Bueren in Melle een sculpturenpark aanleggen. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd volgens de aanklachten verbreed. Maar hij werd hiervoor over de hele lijn door de rechtbank van eerste aanleg vrijgesproken. Het Agentschap Natuur en Bos en het parket gingen echter in beroep en kregen alsnog gelijk. Delvoye werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 55.000 euro. Zijn vennootschap Delvoye Art nv kreeg een boete van 49.500 euro. Hij moet het kasteel en het domein ook weer in hun oorspronkelijke staat herstellen. 

Weg uit Vlaanderen 

“Het is gedaan. Ze hebben gewonnen”, zucht Delvoye vanuit Parijs. “Sinds de vervolging is gestart in 2012 heb ik geen enkel werk uitgevoerd op het domein. Eigenlijk wou ik het kasteel toen al verkopen, maar door alle negatieve aandacht was dat niet evident. Bomen op het domein heb ik trouwens nooit gerooid en ik heb geen enkele gracht verbreed. Daar ben ik in eerste aanleg ook voor vrijgesproken, maar toch word ik toch nog veroordeeld. We gaan het betonnen plateau nu laten wegschieten en ik ga het kasteel opnieuw te koop zetten. Ik ben Vlaanderen beu. We gaan wel nog bekijken of we met deze zaak naar het Europees Hof voor de Rechten van de mens stappen.”

Wim Delvoye aan één van zijn gotisch torens in zijn kasteelpark in Melle.
Didier Verbaere Wim Delvoye aan één van zijn gotisch torens in zijn kasteelpark in Melle.

Momenteel broedt hij op plannen voor de restauratie van een oude zeventiende eeuwse woning in het Waalse Chimay. “Daar word ik met open armen ontvangen. We bekijken om de woning tot in de puntjes te restaureren en er zijn gesprekken met de burgemeester om een sculpturenpark te bouwen. Ze zijn vragende partij. Mijn bedrijf en mijn kunstwerken verhuis ik naar daar. In Vlaanderen onderneem ik niks meer uit vrees voor een nieuwe heksenjacht. In Melle hebben ze liever een windmolenpark dan een sculpturenpark. Arm Vlaanderen. Er is meer vrijheid in Wallonië dan hier. Er is zelfs meer vrijheid in China, waar ik enkele permanente tentoonstellingen kreeg”, besluit Delvoye.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik De Smedt

  Mooie opkuis !Ga gerust naar het buitenland...Wallonië en blijf daar a.u.b.!

 • Johan Vervaeck

  Groot gelijk. Het socialisme in Vlaanderen is de algemene mentaliteit geworden. De armen verrijken door de rijken te verarmen, zoals in Korea, Venezuela, China... Meer moet je daar niet achter zoeken. We zullen zien waar we binnen een tiental jaren staan met 'ons' Vlaanderen. Of toch nog één uitzondering, de 'bouwlobby'. Zij en enkel zij, mogen desnoods gans Vlaanderen Betonneren. Blijkbaar kunnen de machtigste van ons Vlaanderen, uit hun handen eten.

 • Edmond Dillien

  Deze man heeft groot gelijk, sinds de laatste staatshervorming is de Vlaamse politiek een strafkamp procedure begonnen tegen zijn eigen bevolking, voor alles zijn ze nieuwe regeltjes aan't uitvinden en goedkoper word het er niet op voor ons, in tegendeel, het is een verkwistziek volk dat in ons parlement met de Euro's hun prestige dingen doet en hun volk met de centjes de laan uit stuurt. Hoog tijd om de herfederalisering op te starten.

 • jos duriau

  Ik geef die man 100% gelijk , daar groeten de mensen mekaar nog , als men hier goeiedag zegt bekijkt men U alsof U van een andere planeet komt .

 • Pieter smit

  Ik geef hem groot gelijk, in Vlaanderen werkt men de ondernemende mens die iets moois wil neerzetten, met respect voor de omgeving en de historie op alle fronten tegen. Aan de andere kant mag iedere betonboer willekeurig in onze schaarse open ruimte blokkendozen neerzetten, zonder enig respect voor de bestaande omgeving.