Hele nacht incidenten met illegalen

Aan het station van Kwatrecht werd een huis in renovatie gekraakt door vluchtelingen. De politie trekt op onderzoek uit.
Didier Verbaere Aan het station van Kwatrecht werd een huis in renovatie gekraakt door vluchtelingen. De politie trekt op onderzoek uit.
Agenten van de federale politie hebben in de nacht van maandag op dinsdag verschillende malen interventies moeten houden op de snelwegparkings in Wetteren en Kalken. Verschillende Afrikaanse vluchtelingen maakten het daar te bont. Naast het station in Kwatrecht werd bovendien een huis gekraakt en ingericht als geïmproviseerd vluchtelingenkamp. "Het is dweilen met de kraan open", zegt een bron bij de Federale Wegpolitie.

De snelwegparkings in Wetteren en Kalken worden al maanden geviseerd door vluchtelingen die van daaruit op transport naar Groot-Brittannië proberen te geraken. In de nacht van maandag op dinsdag was de toevloed massaal.


Omstreeks 2 uur werd een eerste golf van transmigranten gesignaleerd op de Shell Parking aan de E40. Enkele vluchtelingen probeerden er in te breken in een vrachtwagen en bekogelden een chauffeur met stenen. Agenten van de Federale Wegpolitie kon niemand onderscheppen. Omstreeks 3 uur liep een Afrikaan het servicestation binnen en vertelde in paniek dat zijn vriend bij een vechtpartij was doodgeslagen. De hulpdiensten snelden ter plaatse, maar konden geen slachtoffer vinden.

Op de eerste verdieping van het gekraakte huis werd een geïmproviseerd vluchtelingenkamp ingericht.
Didier Verbaere Op de eerste verdieping van het gekraakte huis werd een geïmproviseerd vluchtelingenkamp ingericht.

Ijzeren staven

Om 3.40 uur rukten agenten van de lokale politie, met bijstand van andere korpsen, uit naar het station van Kwatrecht. Daar waren een dertigtal Afrikanen in een gevecht verwikkeld geraakt, waarbij ook ijzeren staven gebruikt werden. Ter plaatse werden zes gewonden aangetroffen en voor verzorging naar het UZ overgebracht. Ondertussen waren een 20-tal vreemdelingen een vrachtwagen aan het openbreken op de parking langs de E17 in Kalken. Daar werden goederen gestolen. Om 4 uur werden opnieuw elf migranten aan de E40 aangetroffen.

Schuiloord

In de buurt van die snelweg, op de N42, werden eind deze zomer nog twee woningen die dienden als schuiloord ontruimd en hermetisch afgesloten. Het probleem heeft zich sindsdien verplaatst naar de stationsbuurt van Kwatrecht. Daar werd een raam stukgegooid en de toegangsdeur van een woning in renovatie ingetrapt. De eerste verdieping is er ingericht als wacht- en slaapoord, compleet met matrassen, voedsel en veldkeuken. Het pand ligt bezaaid met rugzakken en zelfs woordenboeken Arabisch en Bengaals. De politie trok er gisteren op onderzoek.

Herkomst

Ook het bos rond de parking van de E40 richting kust was een favoriet toevluchtsoord. De Vlaamse en Federale Overheid beloofde maatregelen, maar kwam niet verder dan wat gras maaien en lage struiken snoeien. De beloofde bewaking door agenten, private firma's of camera's, kwam er -ondanks beloftes- nog niet. "Er woedt een discussie over wie de rekening moet betalen. Ondertussen is het dweilen met de kraan open, hebben we niet voldoende agenten om het probleem het hoofd te bieden en worden we steeds vaker geconfronteerd met zware agressie", aldus een bron bij de Federale Wegpolitie. Ook aan het station van Melle zijn dinsdagochtend rond 7 uur een twintigtal illegale jongeren opgepakt door de politie. Er was een groot aantal combi's aanwezig om de situatie onder controle te houden. "We voeren momenteel onderzoek naar de herkomst van de jongeren, die illegaal in ons land verblijven. De personen zijn voor verdere identificatie overgebracht naar ons commissariaat. De dienst Vreemdelingenzaken zal de zaak daarna verder opvolgen", aldus de woordvoerder bij de politie Schelde-Rode.