Franklin (24) opent kappersschool in Melle: “We moeten weer leren knippen met schaar”

Francis in zijn nieuwe Modern Barber School in Melle.
Didier Verbaere Francis in zijn nieuwe Modern Barber School in Melle.
Francis Amoah (24) opent in Melle, op de Brusselsesteenweg naast Brouwerij Huyghe, ‘Modern Barbershop’. In zijn kapsalon geeft de zoon van een Ghanese kapper, Franklin voor de vrienden, ook opleidingen old school. “We gaan terug naar de essentie van het knippen met de schaar”, zegt Francis.
Francis aan het werk in zijn nieuwe Modern Barbershop in Melle.
Didier Verbaere Francis aan het werk in zijn nieuwe Modern Barbershop in Melle.

Francis Amoah is geboren en getogen in Sint-Amandsberg. Zijn vader Gilbert ruilde in de jaren 90 thuisland Ghana voor België op zoek naar een beter leven. De Afrikaanse kapper kwam in Gent terecht waar hij een gezin stichtte. “Mijn ma vertelde me dat ik als jonge gast steeds met heel veel interesse zat te kijken hoe ons pa de haren van het gezin kapte. Daar ligt de kiem van mijn ambitie om ook kapper te worden”, lacht Francis.

Een opleiding tot kapper heeft hij zelf nooit gevolgd. De laatste jaren volgde hij wel cursussen in het Verenigd Koninkrijk en werkte hij bij MOOI in Wetteren. En hij geeft ook les in de Schoonheidsschool in Antwerpen. Dat wil hij nu ook voortzetten in zijn Modern Barber School in Melle.

Didier Verbaere

Zonder opleiding maar met eigen ideeën 

“Toen we verhuisden naar Melle had ik mijn eigen kapsalon in een garagebox en nadien bij me thuis. Ik oefende op familie en vrienden en wou de droom van mijn vader, een eigen zaak in België, realiseren. De opening vandaag is dan ook de realisatie van die droom”, zegt Franklin. “Ik wil hier terug naar de essentie van het beroep. Iedereen heeft een eigen haarstructuur en smaak. We gaan op zoek naar de snit die past bij de persoonlijkheid van de klant en proberen de perfecte ‘look’ te creëren zonder tondeuse. Een kapper was vroeger een kunstenaar met de schaar. Daar wil ik samen met mijn collega's Samuel en Christopher naartoe”, zegt de ambitieuze jonge kapper.

Opleidingen met getuigschrift 

De Modern Barber School wil dus meer zijn dan een kapsalon. “Vandaag geef ik opleidingen in avondschool voor volwassenen in Antwerpen. Hier in Melle willen we opleidingen geven aan starters en gevorderden. Het moderne ‘barbering’ is overgewaaid uit Engeland en we zijn overtuigd dat dit hier ook zal aanslaan. Er loopt nu een procedure om erkend te worden als echte school. Vanaf januari kunnen we getuigschriften uitreiken”, zegt Francis.

De inrichting van zijn zaak is alvast ‘old school’ met Engelse meubelen, Italiaanse marmer en Duitse kappersstoelen. “We richten ons op mannen van 3 tot 99 jaar oud voor haar- en baardverzorging die op zoek zijn naar een eigen look”, besluit Francis. Je kan zijn creaties vinden op Instagram onder BRB Franklin en BRB Salon. Info: www.barber-franklin.be. 

Francis in zijn nieuwe Modern Barbershop in Melle.
Didier Verbaere Francis in zijn nieuwe Modern Barbershop in Melle.
Didier VerbaereReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.