Dienstverlening OCMW Melle loopt mank door personeelstekort : “De zwaksten dreigen in de kou te blijven staan”

Wim Verween en Tim Dhondt zijn bezorgd om de dienstverlening bij het OCMW van Melle.
Didier Verbaere Wim Verween en Tim Dhondt zijn bezorgd om de dienstverlening bij het OCMW van Melle.
De dienstverlening van het OCMW in Melle loopt momenteel niet zoals het hoort door een nijpend personeelstekort. Oppositiepartij sp.a trekt aan de alarmbel omdat ze vreest dat kwetsbare inwoners nog meer in de kou zullen blijven staan. Schepen van sociale zaken Frank De Vis (N-VA) zoekt een oplossing. “Geef ons een jaar om de problemen uit het verleden weg te werken”, zegt hij. 

“De OCMW-fractie kreeg signalen dat de OCMW-dienstverlening sinds enkele maanden niet loopt zoals het hoort en dat aanvragen voor financiële steun of andere vormen van OCMW-hulpverlening zoals poetshulp aan huis ofwel niet ofwel vertraagd worden behandeld”, zegt raadslid Wim Verween (sp.a).

“Vermoedelijk liggen organisatorische problemen en een personeelstekort aan de basis. We vernamen dat enkele OCMW-personeelsleden ontslag kregen of hebben genomen of op punt staan te worden ontslagen, langdurig ziek zijn of loopbaanonderbreking nemen. Verhoogd absenteïsme en al dan niet tijdelijk personeelstekort heeft sowieso een impact op de OCMW-dienstverlening die voor het cliënteel van levensbelang is. Sp.a vindt dat deze levensnoodzakelijke OCMW-hulp geen vertraging mag oplopen en al zeker niet worden stopgezet.”

Iemand die geen financiële marge heeft een maand zonder inkomen zetten, drijft mensen in een richting die niemand wenst

Wim Verween

“De personeelsleden die er nog zijn doen uitermate hun best door overuren te kloppen en vakantie in te trekken. Maar dit is geen houdbare situatie. En ondanks deze extra inspanningen wordt de noodzakelijke dienstverlening uitgesteld of niet toegekend. Iemand die geen financiële marge heeft een maand zonder inkomen zetten, drijft mensen in een richting die niemand wenst”, zegt Verween.

Oplossing in de maak

Het OCMW kampt met een personeelstekort.
Didier Verbaere Het OCMW kampt met een personeelstekort.

Schepen van sociale zaken Frank De Vis (N-VA) bevestigt de problemen. “Het draait inderdaad niet zoals het moet door enkele ontslagen. Het is een spijtige samenloop van omstandigheden”, zegt De Vis. Momenteel wordt de werklast gemeten onder het personeel. “In functie van de resultaten werven we nieuwe mensen aan. We werven ook een nieuw hoofd maatschappelijk werker extern aan. Bovendien zetten we sterk in op de digitalisering van de diensten en werking zodat dossiers makkelijker en efficiënter opgevolgd kunnen worden. Daarnaast zetten we de mantelzorg on hold zodat we ons kunnen concentreren op onze kerntaken. We willen ook samenwerken met Merelbeke voor de organisatie van onze kinderopvang. We hopen om de dienstverlening binnen het jaar weer op de rails te krijgen”, belooft schepen De Vis.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • aaron lammens

    Geen wonder dat het leegloopt nu de gemeente haar neus in uw zaken steekt