Reuzenaronskelken in bloei trekken ruim 3.000 kijklustigen

Aan de ingang stond een lange wachtrij.
Lukas Aan de ingang stond een lange wachtrij.
Meer dan 3.000 mensen zijn gisteren naar de Nationale Plantentuin in Meise afgezakt voor de bloei van de twee reuzenaronskelken. Ze moesten wel een enorme stank trotseren, maar dat namen ze er maar wat graag bij.

Vandaag is de bloei van de twee exotische bloemen voorbij. Ondertussen heeft de Plantentuin Gents stuifmeel gekregen in de hoop één van de twee bloeiende reuzenaronskelken te bevruchten.


Omdat de twee tegelijk in bloei waren, kon de Plantentuin niet zoals verhoopt de ene bestuiven met het stuifmeel van de andere. "Maar de Plantentuin van Gent oogste in 2015 stuifmeel van haar reuzenaronskelk", zegt Koen Van Renterghem, verzorger van de Plantentuin in Meise. "Dat diep bevroren stuifmeel werd vandaag (gisteren, red.) naar hier gebracht, zodat we alsnog één van de twee bloeiende reuzenaronskelken konden bevruchten. In ruil vriezen wij stuifmeel van onze exotische bloemen in, zodat Gent er later gebruik van kan maken."


De Plantentuin van Meise koos er bewust voor om slechts één van de twee bloemen te bestuiven. Indien de bestuiving lukt, overleeft de knol het namelijk niet.


Maandagavond kreeg de Plantentuin 420 bezoekers over de vloer, gisteren waren het er ruim 3.000. De deuren bleven tot 23 uur open. Wie vandaag nog naar Meise afzakt, komt hoogstwaarschijnlijk te laat. De bloei is normaal deze voormiddag al afgelopen. (RDK)

Het grootste exemplaar is maar liefst 1m43 groot.
Lukas Het grootste exemplaar is maar liefst 1m43 groot.