Plantentuin Meise laat reeën neerschieten omdat ze grote publiekslokker uit rozentuin opeten

Archiefbeeld Plantentuin Meise
Dieter Nijs Archiefbeeld Plantentuin Meise
De Plantentuin van Meise heeft onlangs een tiental reeën laten neerschieten omdat ze te veel planten en bloemen zouden eten. Vooral in de rozentuin zou de schade enorm zijn. Gaia reageert daarbij verontwaardigd. “Ze hebben voor de gemakkelijke oplossing gekozen”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.

De populatie reeën groeit alsmaar meer in de Plantentuin van Meise. Maar de sprookjesachtige dieren zorgen ook voor heel wat ongemak. Omdat ze ondertussen met zo veel zijn, eten ze natuurlijk veel planten en bloemen op. Vooral in de rozentuin zou de schade heel groot zijn. 

Daarom liet de directie zo’n tien reeën neerschieten door een jager. Ze hebben het probleem eerst onder controle proberen houden door hekken te plaatsen, geuren te verspreiden of zelfs met geluiden. Maar niets heeft volgens de directie geholpen om de planten van de grote etenslust van de reeën te beschermen. De directie zou op advies van het Agentschap Natuur en Bos de beslissing genomen hebben om de reeën te laten neerschieten. 

Gemakkelijkheidsoplossing

Gaia is verontwaardigd over de aanpak. “Ze hebben gekozen voor de gemakkelijke oplossing, waarschijnlijk ook om zo veel mogelijk kosten te besparen,” zegt Vandenbosch. Volgens hem lost dat bovendien het probleem ook niet op. “De reeën gaan toch weer reproduceren. Gaan ze die dan opnieuw neerschieten?” Volgens de voorzitter van de dierenrechtenorganisatie moet er een degelijke omheining komen, maar dat is een investering en dat kost natuurlijk meer geld. 
91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Dat noemt wildstand beheren, en sentiment is hier ondergeschikt aan gezond verstand. Er is eigenlijk maar één alternatief mogelijk, en dat is het castreren van een duidelijk "overaantal" aan bokken. Dat zou Gaia moeten weten.

 • katleen verdickt

  Kunnen ze gewoon beestje niet verdoven en ergens uitzetten waar ze nergens planten kunnen opeten nee meteen dood schieten dit vindt erover gaan.

 • Karel Tichmann

  Per jaar worden er ongeveer 12.000+ reeën, gedood bij auto`s. Waar is deze ophef? Maar als iemand hun (miljoenen) investeringen (18.000 soorten) moet beschermen, en dit is met goedkeuring van de overheid. Dan moeten ze aan het kruis gespijkerd worden? Geniet van deze mooie planten en fantastische bloemen, en applaudisseer als je de poort binnenkomt. Het Kasteel van Bouchout, is echt de moeite waard .

 • Jan Loos

  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) dat adviseerde om zonder meer de reeën in de Plantentuin van Meise af te schieten, is dat hetzelfde ANB dat - terecht - tegen schapenhouders in Limburg zegt dat ze hun weilanden maar beter moeten omheinen tegen wolven? Wees toch eens consequent! Hoe ga je morgen aan de schapenhouders uitleggen dat je schapen alleen met SCHRIKDRAAD mag beschermen tegen wolven, maar dat je rozen met KOGELS mag beschermen tegen reeën?

 • Willem Kempenaers

  Het wildseizoen komt eraan, lekker!