Gemeente onderneemt actie tegen zwerfvuil

Op verschillende plekken in de gemeente wordt zwerfvuil achtergelaten
Foto Lukas Op verschillende plekken in de gemeente wordt zwerfvuil achtergelaten
Steeds vaker laten mensen op openbare plekken in Meise zwerfvuil achter. De inwoners hebben er genoeg van. "Wie zoiets doet, woont volgens mij niet in Meise. Je gaat van je eigen gemeente toch geen stort maken?", klinkt het bij een bezorgde buurtbewoner.

"Het is een terugkerend probleem", zegt schepen van Milieu Paul Van Doorslaer. Al nuanceert de schepen wel meteen dat er 20 procent minder zwerfvuil was in 2016 dan het jaar ervoor. "Het beleid werkt dus", zegt Jan Buysse, directeur van Incovo, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het huishoudelijk afval in de gemeente. "Maar het kan altijd beter. Daarom willen we meer camera's plaatsen om alles in de gaten te houden. Daarnaast heben wij ook een medewerker die GAS-boetes mag uitschrijven als hij mensen betrapt op sluikstorten."


Schepen Van Doorslaer beaamt dat er strenger opgetreden moet worden. "Het zal de mensen afschrikken om hun afval achter te laten als ze weten dat er camera's hangen en dat er GAS-boetes worden uitgeschreven. Al wil ik zeker ook inzetten op sensibilisering met behulp van de zwerfvuilcoach. Het begint altijd bij de opvoeding." (VDBS)