Eeuwenoude Boskapel in Imde heeft voortaan hypermoderne ecologische warmtepomp

De boskapel van Imde wordt plechtig ingehuldigd.
Baert Marc De boskapel van Imde wordt plechtig ingehuldigd.
De 366 jaar oude gerenoveerde Boskapel in Imde is maandag plechtig ingehuldigd. “We rekenden op zo’n 50 tot 75 geïnteresseerden maar het bleken er een 100-tal te zijn”, zegt Pol Aerts, voorzitter kerkfabriek Sint-Laurentius Wolvertem.
Voor de warmtepomp werden boringen gedaan tot wel 115 meter diep.
RV Voor de warmtepomp werden boringen gedaan tot wel 115 meter diep.

De Boskapel Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken in Imde wordt grondig gerenoveerd. Twee van de drie fasen zijn reeds doorlopen waardoor de kapel nu beschikt over een geothermisch grondgeboorde warmtepomp. Daarvoor werden boringen gedaan tot wel 115 meter diep. “Het is de bedoeling om het hele jaar door een constante omgevingstemperatuur te bereiken van 12°C, die mag worden opgevoerd tot 16°C bij vieringen en evenementen. Deze bovengrens is ingegeven door de zorg om de eikenhouten voorwerpen in de kapel. Indien er geen warmtevraag is, gaat de installatie in standby waardoor het energieverbruik minimaal is”, legt Paul uit. Na een succesvolle proefdraaiing van de installatie in de maanden juni en juli volgde op 22 augustus de voorlopige oplevering. 

Geweldig toch, de kapel van Moeder Maria die verwarmd wordt met de energie uit de schoot van Moeder Aarde!

Frank Vermoesen
De leidingen worden gelegd.
RV De leidingen worden gelegd.

In de laatste fase worden er restauratiewerken voorzien aan onder andere het 17de-eeuwse mobiele orgel met authentieke blaasbalg, de raderkast van het geveluurwerk en de buitenklok van 500 kilogram in het geveltorentje. “De monumentenwacht komt in oktober langs om die zaken nader te bekijken”, aldus Aerts.

De installatie staat in een klein kamertje achteraan in de kapel.
Baert Marc De installatie staat in een klein kamertje achteraan in de kapel.
Er wordt een woordje uitleg gegeven.
Baert Marc Er wordt een woordje uitleg gegeven.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.