Daar zijn de kamperende ouders weer: 13 plaatsen Montessorischool al ingenomen

Inschrijvingen op 1 maart van start

De kamperende ouders en grootouders kunnen overdag terecht in de parochiezaal en de zonovergoten tuin.
Lukas De kamperende ouders en grootouders kunnen overdag terecht in de parochiezaal en de zonovergoten tuin.
Het nieuwe kampeerseizoen is aangebroken voor ouders die hun kinderen op school willen inschrijven. In de Montessorischool in Oppem bij Meise is er nog geen digitaal aanmeldsysteem ingevoerd, en dus zit er voor de ouders niks anders op dan een week te gaan bivakkeren. Er zijn 13 vrije plaatsen die intussen al allemaal volzet zijn. De eerste drie ouders tekenden zondagavond al present, de inschrijvingen zijn pas op vrijdagochtend.

Het kamperen voor scholen is nog lang geen verleden tijd. Doordat het Vlaams inschrijvingsdecreet geblokkeerd is door een belangenconflict is er in Meise nog steeds geen digitaal aanmeldingssysteem. “Het is de eerste keer dat er ouders hier vijf nachten op voorhand staan”, zegt directeur Marcel Bosmans. “Terwijl er nu meer plaatsen dan vorig jaar. Ik had gedacht dat ze pas woensdag zouden komen. Maar als de eerste zich aandienen, is het vertrokken en dan gaat het heel snel.”

Aanvankelijk waren er maar acht plaatsen voor de instapklassen, maar die werden uitgebreid naar 13. De kindjes die in december 2017 geboren zijn, konden namelijk al ingeschreven worden voor september 2020 (de andere acht starten in september 2019).

De ouders en grootouders lieten zich gisteren alvast de stralende lentedag welgevallen en maakten er het beste van. “Overdag kunnen ze in de parochiezaal en tuin van de Kerkfabriek terecht. Overnachten kunnen ze in de polyvalente zaal van onze school.”

Laatste keer

Gezelligheid troef dus maar toch hoopt de directeur dat dit soort toestanden volgend jaar echt voorbij is. “We gaan met de gemeente en de andere school toch samenzitten om dit aanmeldingssysteem te realiseren, ongeacht of het decreet er door komt of niet.”

Of het decreet er nu komt of niet: wij gaan met de gemeente en de andere scholen samenzitten om het aanmeldingssysteem te realiseren

Marcel Bosmans

Roxane Seroen uit Wolvertem is in elk geval blij dat ze er is. “Het was op het nippertje”, lacht ze. “Van vanochtend iets voor acht ben ik hier. Ik was de laatste op de lijst. Gelukkig heeft iemand me gewaarschuwd. Ik ben heel gelukkig. Ik zou geen andere school willen voor Anaëlle (14 maanden). Ik was meteen verkocht na de infoavond en de achterliggende filosofie. Daar heb ik wel een paar dagen kamperen voor over. Het is gewoon te belangrijk voor de komende negen jaar. Bovendien is het een ideale manier om kennis te maken met de andere ouders (lacht).

“Ik blijf hier zeker tot vrijdag tot na de inschrijvingen”, vertelt een andere mama. “Ik heb vakantie genomen, maar vrijdag moet ik wel nog gaan werken. Ik heb wel aan mijn collega’s beloofd dat ik eerst nog een douche zal nemen (lacht).”

Toekomst van je kind

“Ik was samen met twee vrienden de eerste”, vertelt ‘aanstoker’ Dieter De Catte, papa van Sem (15 maanden). “We hadden ons sowieso voorgenomen om ons hier vanaf zondagavond te installeren. Het gaat toch om de toekomst van je kind. Uiteindelijk gaat het dan om één nachtje extra en je bespaart je een hoop stress als je hier dan één dag later toch moet komen staan. Nu waren we zeker en het is bovendien een garantie dat een tweede kind hier veel makkelijker binnen raakt. Dit is trouwens een upgrade van mijn kantoor. Hier kan ik gewoon in alle rust zalig in het groen buiten werken met de zon op mijn rug”, lacht Dieter nog.

Grootouders Carine en Eddy Van Malderen zijn present voor hun kleinkind Elena.
Lukas Grootouders Carine en Eddy Van Malderen zijn present voor hun kleinkind Elena.

Opvallend: ook de voorzitter van het schoolbestuur was als grootvader present om zijn kleinkind te kunnen inschrijven... in zijn eigen school. “De regels gelden uiteraard voor iedereen en dus is het normaal dat mijn vrouw en ik hier staan”, zegt Eddy Van Malderen, grootvader van Elena (2). “Onze keuze is uiteraard evident. Onze kinderen zijn hier ook naar school gegaan.” Hij heeft wel zijn bedenkingen of een aanmeldingssysteem de school ten goede zal komen. “Dit is een heel specifieke opleiding zonder examens en punten waarbij kinderen op eigen tempo en zonder stress kunnen leren. Door de graadklassen helpen de ouderen de jongeren. De vrees is dat door het criterium ‘nabijheid’ hier toch veel ouders met hun kind gaan terechtkomen terwijl ze eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in de filosofie die erachter schuilgaat.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.