Andersvalide landbouwer zit bijna hele dag achter zijn 80 melkkoeien nadat vandalen omheining doorknippen

Georges Pinnock met zijn melkkoeien die na hun avontuur van dinsdag terug veilig op de wei staan.
Dimitri Berlanger Georges Pinnock met zijn melkkoeien die na hun avontuur van dinsdag terug veilig op de wei staan.
Landbouwer Georges Pinnock is het slachtoffer geworden van vandalen. Op verschillende plaatsen werd de omheining van zijn weide doorgeknipt. Gevolg: 80 koeien ontsnapt en heel wat moeite om die terug te halen want Georges is ook nog eens slecht te been. “Ik ben er een hele dag zoet mee geweest. Pas om 16 uur heb ik de laatste koe ontdekt, midden in een maïsveld.” Pinnock is naar de politie gestapt.

Voor landbouwer Georges Pinnock uit Wolvertem werd het geenszins een alledaagse dinsdag. Om 8.30 uur ‘s ochtends kreeg hij de melding van een buur dat zijn 80 koeien waren uitgebroken. De prikkeldraad was op meer dan één plek doorgeknipt. De dieren hielden huis in naburige maïsvelden en in een aantal tuinen. Een van de dieren raakte bovendien ook ernstig gewond. Met vereende krachten werden verdere ongelukken voorkomen. “Onze buren hebben flink geholpen”, vertelt vader Willy Pinnock. “Op een gegeven moment dreigden de dieren zelfs op straat te belanden. En zoals je weet: die beesten kennen geen voorrang van rechts.”

Georges Pinnock had heel wat werk om doorgeknipte prikkeldraad zo goed en zo kwaad mogelijk te herstellen.
Dimitri Berlanger Georges Pinnock had heel wat werk om doorgeknipte prikkeldraad zo goed en zo kwaad mogelijk te herstellen.

Uiteindelijk werden de koeien toch allemaal terug de weide ingedreven. “Maar dat heeft echt bloed zweet en tranen gekost”, zegt Georges Pinnock die andersvalide is sinds een zieke koe vol op zijn been belandde. “Om 16 uur heb ik het laatste dier aangetroffen. De koe zat doodleuk stilletjes in het midden van een maïsveld. Ik hoorde geritsel en toen besefte ik dat er iets niet klopte want het was windstil.”

Sommige buren vonden de situatie best amusant. “Een buurvrouw kwam mij vertellen dat ze het wel grappig vond dat er een paar koeien voor haar raam naar de televisie stonden te kijken. Anderen grapten ook dat ze al een koe in iemand zijn diepvries hadden zien verdwijnen.”

Goedbedoelde kwinkslagen maar de gevolgen van de vandalenstreek zijn allesbehalve lachwekkend. “Een van de melkkoeien heeft een zware verwonding aan een speen en ook een spierscheur opgelopen toen ze op haar vlucht over een hekje wou springen.”

Wie achter het vandalisme zit, is niet duidelijk. “Ik wijs niemand met de vinger maar er loopt een vermeende buurtweg door de weide. Bepaalde mensen willen dat die opengesteld wordt. Af en toe komt daar commentaar op. De milieuambtenaar van de gemeente heeft mij echter persoonlijk gezegd dat die weg op geen enkele atlas staat en dat dat wel degelijk mijn privé-grond is. Ik zou dat nu eens helemaal willen uitklaren maar hij is net nu in verlof.”

De vermeende buurtweg is momenteel afgesloten om de koeien doorgang te verlenen. Een reden voor vandalen om toe te slaan?
Dimitri Berlanger De vermeende buurtweg is momenteel afgesloten om de koeien doorgang te verlenen. Een reden voor vandalen om toe te slaan?

“Feit is dat mijn koeien langs daar moeten passeren om in de stal te komen drinken. Ik kan door mijn conditie niet telkens die doorgang open en dicht komen doen. Dus blijft die permanent open voor de koeien. Er was ooit een bareel maar die is gestolen. Het is overigens een tijd geleden nog eens gebeurd dat de omheining is opengeknipt. Toen zaten de koeien in het bos.”

Georges is er alleszins het hart van in. “Ik heb geen oog dicht gedaan door de emoties. Mijn been doet bovendien ook pijn van achter de koeien te zitten. En het was ook een enorm werk om die omheining te herstellen. Ik heb er dan ook de politie bijgehaald. Dit kan ik niet laten passeren. Je hebt nu met die hitte al de constante zorg of je koeien wel voldoende drinken hebben en of er nog wel water uit de put komt. En dan krijg je zoiets er nog bovenop.“

Over de buurtweg zelf wil Georges gerust een compromis sluiten. “Ik wil die niet per se dichthouden. Het gaat er gewoon om dat het praktisch doenbaar moet zijn. Mijn koeien moeten kunnen komen drinken. Ik heb al een paar goede gesprekken gehad met buren. Zij vinden dat het toch makkelijk zou zijn als kinderen langs daar naar school zouden kunnen. Ik sta daar voor open. Mogelijk is een systeem waarbij passanten een hek kunnen openduwen dat daarna automatisch dichtvalt een optie. Mij maakt het niet uit, zolang ze mijn beesten maar gerust laten.”

Georges Pinnock had heel wat werk om doorgeknipte prikkeldraad zo goed en zo kwaad mogelijk te herstellen.
Dimitri Berlanger Georges Pinnock had heel wat werk om doorgeknipte prikkeldraad zo goed en zo kwaad mogelijk te herstellen.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Van der Weeën

    Gebeurd hier bij ons in het natuurgebied waar 25 runderen grazen ook regelmatig dat de draden doorgeknipt worden.En ik laat u weten het is geen gemakkelijke opdracht de dieren terug op het terrein te krijgen.Ik weet niet wat de daders daar in vinden,maar dikwijls zijn het pesterijen van heel domme mensen.

  • San Pauwels

    Dergelijk pestgedrag zou bestraft mogen worden omdat de landbouwer en andere buurtbewoners schade hebben geleden: vernielde omheining, gewonde koe, verspilling van kostbare tijd, beschadiging maïsveld, tuinen... Gelukkig is er geen ongeval gebeurd. Wanneer deze buurtweg openbaar domein zou worden, is de kans groot dat de bezoekers er hun afval dumpen. Kijk eens naar onze stranden, graslanden, en andere wandel- en fietsroutes, die liggen bezaaid met afval (blik...).