Alg vernoemd naar overleden werknemer Plantentuin

Bart Van de Vijver (rechts) met de in maart overleden Gert Ausloos tijdens een expeditie in Spitsbergen.
Foto Lukas Bart Van de Vijver (rechts) met de in maart overleden Gert Ausloos tijdens een expeditie in Spitsbergen.
Onderzoeker Bart Van de Vijver heeft de driehonderdste alg die hij ontdekte, genoemd naar Gert Ausloos, de in maart vorig jaar onverwachts overleden werknemer van de Plantentuin van Meise. De Halamphora ausloosiana werd enkele weken voor de dood van Gert Ausloos ontdekt op de Zuidpool.

Bart Van de Vijver is één van de naar schatting vijftig onderzoekers wereldwijd die op zoek gaat naar kiezelwieren of algen. Enkele weken voor de onverwachte dood van Gert Ausloos, hoofd van de publieksgerichte werking van de Plantentuin, ontdekte de onderzoeker zijn driehonderdste alg. "Toen al was ik van plan om het exemplaar naar Gert te noemen", doet Bart Van de Vijver het verhaal. "Enkele weken voor zijn dood had ik Gert dan ook een foto doorgestuurd van de alg die ik op de Zuidpool gevonden had en die ik naar hem wilde noemen. Toevallig was het de 300ste alg die ik in mijn carrière ontdekt had. Die kreeg uiteindelijk de naam Halamphora ausloosiana."

Zuurstof

De alg zal, net zoals de 299 andere eencellige algen die Van de Vijver de voorbije 15 jaar ontdekte, onderdeel uitmaken van verschillende onderzoeken. "Algen, die je overigens niet met het blote oog kan waarnemen, zijn dan ook ontzettend belangrijk voor de aarde", zegt de onderzoeker. "Ze zorgen voor 44 procent van de zuurstof op de aarde. De algen leven in de bovenste lagen van de oceaan, waar ze koolstofdioxide opnemen en zuurstof afgeven. Op die manier zorgen ze - net zoals de regenwouden - dat we op deze aarde kunnen ademen", aldus Bart. (RDK)