150.000 euro om Neromhof 10 hectare groter te maken

Het fameuze poortgebouw van gemeentelijk park Neromhof, zichtbaar vanop de A12.
Mark Baert Het fameuze poortgebouw van gemeentelijk park Neromhof, zichtbaar vanop de A12.
Meise krijgt de gevraagde subsidies en trekt een budget van 150.000 euro uit voor de uitbreiding van het Neromhof. De gemeente nam al contact op met de eigenaars om de omliggende percelen over te kopen. 

In 2012 werd de uitbreiding reeds opgenomen in het ruimtelijk uitvoeringsplan. De gemeente liet haar oog vallen op de gronden tussen de A12 en de Papenboskant. Die eigenaars hebben daar toen bezwaar tegen ingediend. Ondertussen zijn de plannen geëvolueerd en werden de subsidies toegekend. Meer nog: Het Agentschap voor Natuur en Bos deed een oproep en zal tot 60% van de aan te kopen grond terugbetalen, met een maximumbedrag van 3,50 euro per vierkante meter.

Jonathan De Valck (N-VA), eerste schepen van Financiën, Leefmilieu, Sport, Landbouw en Begraafplaatsen.
Lukas Jonathan De Valck (N-VA), eerste schepen van Financiën, Leefmilieu, Sport, Landbouw en Begraafplaatsen.

Onteigening vermijden

Schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA) maakte van de gelegenheid gebruik om de plannen tot uitvoering te brengen. “We willen het Neromhof, dat momenteel bijna 25 hectare omvat, met 10 hectare uitbreiden. Die 10 hectare bestaat momenteel vooral uit landbouwgrond en een stuk grond dat al bebost is. We contacteerden de eigenaars met de vraag een datum in te plannen om samen te zitten.” De gemeente hoopt onteigeningen te kunnen vermijden door de verkoop in der minne te regelen.

Het stuk dat de gemeente zal aankopen wordt hoe dan ook bebost. “De precieze invulling gaan we binnenkort bekijken met de werkgroep. Daarin zit Het Agentschap Natuur en Bos, de Brabantse Kouters, de milieuambtenaar en de dienst ruimtelijke ordening. We bekijken bijvoorbeeld of het mogelijk is om een joggingroute aan te leggen, wandelpaden te voorzien, wie weet een extra ruimte voor speeltuigen, maar dat is voor binnenkort. We zijn al blij dat de uitbreiding is ingezet”, aldus De Valck.

Huidige situatie

Momenteel kan je in het Neromhof terecht voor een joggingroute van meer dan één kilometer, zijn er speeltuigen voor de kinderen en is er een visvijver. Verder ligt er in het park ook een villa van de vzw Levedale, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Ook hier is sprake van eventuele uitbreiding.

LukasReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.