"Ik ben getrouwd met mijn idool"

MONIKA MACKEN BLIKT TERUG OP HAAR LEVEN MET SCHRIJVER WARD RUYSLINCK

Weduwe Monika met het boek 'De speeltuin' dat ze samen met haar man schreef.
Dieter Nijs Weduwe Monika met het boek 'De speeltuin' dat ze samen met haar man schreef.
Daags na het overlijden van Ward Ruyslinck blikt zijn vrouw, kunstenares Monika Macken, terug op haar leven met de schrijver. De twee trouwden in 1992 en brachten samen een boek uit. "Hij was zonder twijfel de grootste Vlaamse schrijver", klinkt het.

De wereld stond vrijdagmiddag even stil voor Monika Macken uit Meise. De 70-jarige kunstenares verloor namelijk haar man, Raymond De Belser, beter gekend onder zijn pseudoniem Ward Ruyslinck. Hij leed al enkele jaren aan Alzheimer en bezweek vrijdagmiddag op 85-jarige leeftijd aan de ziekte in rusthuis Oase in Meise. "Hij was de grote liefde van mijn leven", aldus Monika Macken. "Het is jammer genoeg allemaal heel snel gegaan. In februari liet de huisarts nog weten dat hij in een rusthuis opgenomen moest worden omdat hij fors achteruit ging en vandaag is hij er al niet meer."

Overleden schrijver Ward Ruyslinck.
Dieter Nijs Overleden schrijver Ward Ruyslinck.

Boekenbeurs

De twee leerden elkaar eind jaren 70 op de Boekenbeurs kennen. Monika kwam er als bezoeker, terwijl Ward Ruyslinck zijn boeken aan het signeren was. "Ik was zeer geïntrigeerd door zijn werk", gaat Monika Macken, die toen een eigen literair tijdschrift had, verder. "Ik stapte dan ook op hem af, vroeg hem mijn boek te signeren en liet hem ook meteen weten dat ik hem wilde interviewen. Hij hapte toe en meteen ontstond een grote vriendschap. We ontmoetten elkaar nog vaak, maar waren beiden gehuwd. Nadat ik van mijn man gescheiden was en toen Ward zijn eerste vrouw verloren had, zijn we een relatie begonnen. In 1992 stapten we vervolgens in het huwelijksbootje. Ik ben met andere woorden met mijn grote idool getrouwd. Ik gaf hem niet het jawoord omdat hij mijn idool was, maar wel omdat hij de grootste liefde uit mijn leven was."

Lievelingsboek

In datzelfde jaar brachten de twee ook de roman 'De Speeltuin' uit. "Ward was de grootste Vlaamse schrijver ooit en dat zeg ik niet omdat ik met hem gehuwd was", zegt Monika Macken nog. "Mijn lievelingsboek is 'De stille zomer'. Het is grappig maar ook heel goed geschreven. Maar ook zijn andere boeken waren stuk voor stuk schitterend."


Het was dan ook dankzij zijn vrouw dat Ward Ruyslinck in Meise een eigen prijs kreeg. Om de twee jaar worden namelijk de Prijzen van Meise uitgereikt. Wegens besparingen vond dit jaar geen uitreiking van de cultuurprijzen plaats. "Ik hoop dat het gemeentebestuur wel opnieuw middelen vindt om de prijzen uit te reiken", zegt de kunstenares. "Ward wilde aanvankelijk niet dat er een prijs aan hem gekoppeld was, maar nadien was hij toch best fier (lacht). Ook dat hij in 2011 ereburger van Meise werd, plezierde hem. Ondanks dat hij het merendeel van zijn leven in het Antwerpse Pulle doorbracht, werd hij alleen in Meise echt gewaardeerd. Dat deed hem echt deugd."


De begrafenis van Ward Ruyslinck vindt later deze week in intieme kring plaats.