Celstraf voor broers die samen wietplantage opzetten

R. (46) uit Zutendaal en zijn broer J. (48) uit Genk zijn veroordeeld tot een celstraf van vier en vijf maanden omdat ze eind 2016 samen een wietplantage opzetten in de woning in Meeuwen-Gruitrode, waar R. toen woonde. “Mijn broer heeft mij geholpen omdat ik pijn had aan mijn rug, maar wist niet waarvoor het spul diende”, getuigde broer R. “Ongeloofwaardig”, oordeelde de rechtbank, die broer J. nog een zwaardere celstraf gaf.
ANP

Toen R.(46) samen met zijn echtgenote en broer voor de strafrechter verscheen, nam hij de schuld voor de cannabisteelt volledig op zich. “Ik wil ervoor opdraaien. Ik had drankproblemen en schulden”, gaf de hoofdbeklaagde toe. Op 18 juni 2017 vond de politie een wietplantage in de woning van R. in Meeuwen-Gruitrode, verdeeld over de vier slaapkamers. “R. heeft toen onmiddellijk aan de politie verklaard dat zijn broer J. de plantage opbouwde en onderhield”, beschreef de openbare aanklager. “De materialen werden aangekocht voor 4.000 euro en de plantage zou 10.000 euro opbrengen. Ook zijn vrouw was erbij betrokken. R. was fysiek trouwens niet in staat om de plantage te onderhouden. Hij had een pijnpomp en een pacemaker en had zijn bed speciaal op de benedenverdieping geplaatst. Hoe kon hij dan alleen die plantage onderhouden op de eerste verdieping?”

Tuinmateriaal

Broer J. probeerde de strafrechter te overtuigen dat hij de spullen voor de opbouw van de plantage naar boven bracht, maar dat hij dacht dat het tuinmateriaal was. De rechtbank veegde dat argument van tafel. “Het verplaatsen van een half tuincentrum naar de eerste verdieping in een woning wijkt af van elk normaal gebruik”, luidde het vonnis. J. zorgde volgens de strafrechter zelf voor het geld om de materialen te betalen en onderhield de plantage ook samen met zijn schoonzus C. (48). Ook zij kreeg een celstraf van vier maanden, waarvan de helft met uitstel. De drie moeten ook elk een boete van 8.000 euro betalen, geheel of gedeeltelijk met uitstel. Volgens de rechter haalden ze ook elk 7.500 euro winst uit de plantage. Ook dat bedrag werd voor elk van de drie verbeurd verklaard.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.