Publicatie Merret in Oorlog! apotheose van Meerhoutse Klaprozen

De voorstelling van het boek Merret in Oorlog! tijdens de 11 novemberherdenking vormde het sluitstuk van het project Meerhoutse Klaprozen dat 4 jaar liep. Merret in oorlog! brengt het verhaal van het leven in Meerhout tijdens de Eerste Wereldoorlog. Meerhoutse Klaprozen omvatte een tentoonstelling, een facebookpagina, een wandeling langs gebouwen en plaatsen die een betekenis hadden in De Groote Oorlog. Heemkundige kring Meerhouts patrimonium, k.erf, Kempense Klaprozen, Vaderlands Vredelievend Meerhout, de gemeentelijke Cultuurraad en VVV-Meerhout zetten een nooit geziene samenwerking op poten die onder meer leidde tot de publicatie van het boek Merret in Oorlog!

“Een boek over Meerhout tijdens de Eerste Wereldoorlog bestond nog niet. Nochtans is de periode 1914-1918 voor ons dorp heel interessant. Om en bij de 340 Meerhoutse mannen vertrokken naar het front. 28 van hen keerden nooit meer naar huis. Elke Meerhoutenaar voelde die oorlog. Het tekende de geschiedenis van ons dorp. De medewerking van vooral familieleden van getroffen gezinnen in de zoektocht naar verhalen en fotomateriaal was zeer groot. In een aantal gezinnen zindert de oorlog nu nog na. Emoties leven verder in generaties. En het zijn die kleine en grote Meerhoutse verhalen die in het boek de hoofdrol spelen. De vele anekdotes en dagboekfragmenten maken de geschiedenis van de Groote Oorlog tastbaar en herkenbaar. Merret in oorlog! is een boek vol herinneringen, maar bovenal is het een boek tegen het vergeten van deze tragedie”, zegt schepen Jan Melis (CD).

Merret in Oorlog! telt meer dan 300 bladzijden, en is geïllustreerd met veel, nooit eerder gepubliceerde foto’s en documenten. Via voorintekening zijn reeds 250 exemplaren verkocht. Het boek kost 30 euro en is vanaf nu te koop aan het onthaal van het gemeentehuis (Markt 1), de heemkundige kring (Gasthuisstraat 31 a), dagbladhandel Ann (Weversberg 58) en De Kattenpers (Markt 4). 

Het redactieteam dat het boek Merret in Oorlog!  schreef.
Vanderveken Het redactieteam dat het boek Merret in Oorlog! schreef.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.