Kleinere weide, maar nóg gezelliger

'VEILIGSTE GROEZROCK OOIT' LOKT 21.500 BEZOEKERS

Een rockfan waagt zich aan een rondje stagediven.
Maria De La Cruz Een rockfan waagt zich aan een rondje stagediven.
De 26ste editie van het punk- en hardcorefestival Groezrock heeft - na de uitgeregende jubileumeditie vorig jaar - fans én organisatoren veel deugd gedaan. "We lokten 21.500 bezoekers: minder dan vorige jaren, maar ze vonden de nieuwe indeling supergezellig", zegt medeorganisator Hans Maes.

Groezrock stond dit jaar meer dan ooit in het teken van veiligheid. Rugzakken waren verboden op het terrein en betonblokken op de invalswegen naar het festival moesten de snelheid temperen én verhinderen dat vrachtwagens zouden inrijden op de mensenmassa. Incidenten bleven uiteindelijk uit. Het festival was dit jaar ook een pak kleinschaliger dan de voorbije jaren door terreinbeperkingen. Door de bouw van woningen in een verkaveling aan de Gestelsesteenweg was er minder oppervlakte ter beschikking.

Een kleurrijk figuur op de festivalweide: Captain Bearbeard.
Maria De La Cruz Een kleurrijk figuur op de festivalweide: Captain Bearbeard.

Tent minder

Er stonden nu drie in plaats van vier tenten. Dat vertaalde zich in het bezoekersaantal. Dat bedroeg 10.000 op zaterdag en 11.500 op zondag: minder dan de vorige jaren. "Maar de reacties van de muziekfans zijn heel positief. Zij ervaarden de nieuwe indeling van het festivalterrein als supergezellig", vertelt medeorganisator Hans Maes. Onder die bezoekers spotten we opnieuw heel wat inwoners van Gestel zelf. Sinds vorig jaar krijgen zij de kans op gratis het festival bij te wonen. Buurvrouwen Sonia Vanderzanden en Rozette Van Roy waren er al de kippen bij op het festivalterrein. Met hun echtgenoten Joël Saenen en Karel Wellens genoten ze van een frietje en een pintje. "We kennen heel wat mensen die bij de harmonie (Groezrock ontstond binnen de schoot van de Koninklijke Harmonie Sint-Jorisgilde, red.) en de organisatie betrokken zijn", vertellen de dames.


"Vroeger hoorden we de groepen spelen als we in ons bed lagen, en in de beginjaren kwamen vrouwelijke festivalgangers vragen om hun haren te mogen wassen en droogblazen in onze badkamers. Sinds vorig jaar krijgen we de kans om alles gratis van op de festivalweide mee te maken. Het is ruige muziek, maar de bezoekers gedragen zich, de sfeer is heel gemoedelijk."

De betonblokken moeten het verkeer afremmen.
Maria De La Cruz De betonblokken moeten het verkeer afremmen.

Rare snuiters

Vaste klant Joren De Decker (24) uit Herentals voelde zich als een kind in een speeltuin. "Punk is echt mijn muziek. Ik kom dan ook al 8 jaar na elkaar naar hier. Groezrock is hét festival in Europa. Voor mij betekent dit hét hoogtepunt van het jaar, ook al valt Groezrock helemaal in het begin van het festivalseizoen", aldus Joren. Ook aan rare snuiters traditioneel geen gebrek op Groezrock. We ontmoeten een in piratenpak uitgedoste Antwerpenaar die zichzelf Captain Bearbeard noemt. "De muziek, de sfeer én de eensgezindheid onder de aanwezigen zijn voor mij de ideale combinatie. Ik ontmoet hier andere fans van het genre uit de hele wereld, echt fantastisch."

Joël Saenen, Karel Wellens, Rozette Van Roy en Sonia Vandezanden uit Gestel genieten van een frietje en pintje.
Maria De La Cruz Joël Saenen, Karel Wellens, Rozette Van Roy en Sonia Vandezanden uit Gestel genieten van een frietje en pintje.