Kanaalbrug krijgt fietspaden

BRUG BLIJFT NA VEEL PROTEST OOK OPEN VOOR GEMOTORISEERD VERKEER

Fietsers moeten nu op de kanaalbrug gewoon op de rijbaan fietsen, wat erg gevaarlijk is.
Maria de la Cruz Fietsers moeten nu op de kanaalbrug gewoon op de rijbaan fietsen, wat erg gevaarlijk is.
De kanaalbrug die in Langvoort Laakdal en Meerhout verbindt zal open blijven voor al het gemotoriseerd verkeer. Maar ook voor de fietsers is er goed nieuws. De gemeentebesturen van Laakdal en Meerhout gaan fietspaden aanleggen, die aansluiten op bestaande fietspaden.

De brug over het Albertkanaal in Langvoort is de volgende die door de Dienst der Scheepvaart vervangen zal worden. De Scheepvaart verbreedt de waterweg en verhoogt de bruggen, om de schepen toe te laten hogere ladingen te vervoeren. Lange tijd was er sprake dat de brug vanaf de opening enkel nog een fietsbrug zou zijn, maar die intentie stuitte op veel protest van landbouwers, die de brug aandoen om met hun tractoren hun velden te bereiken. Beide gemeentebesturen vreesden dat de dorpen Zittaart en Gestel in Meerhout en Klein-Vorst in Laakdal overspoeld zouden worden door het wegverkeer. De stelling van de gemeenten werd nog versterkt door de lokale KMO's en het bedrijf Nike. Ook vanuit die hoek werd gepleit voor het openhouden van de brug.

Fietser Jan Dens.
Jean Eykmans Fietser Jan Dens.

Zwarte fietsvlek

De brug over het Albertkanaal in Langvoort is een veel gebruikte verbindingsweg voor fietsers. Jan Dens, een wielertoerist uit Mol-Ezaart, is alvast erg opgetogen met het nieuws dat er fietspaden op de planning staan. "Ik fiets geregeld over deze brug, maar telkens ben ik blij dat ik er over ben en in de richting van Meerhout via Genelaar en de Schoolstraat, waar ook geen fietspaden liggen, de fietswegaansluiting naar Mol kan nemen. De fietspaden zullen de veiligheid van de fietsers erg verhogen", aldus Jan. Ook Johny Pouillon uit Langdorp kent de situatie van deze brug zeer goed. "Ik fiets vanuit Langdorp een drietal keer per maand een tocht van 65 kilometer en passeer hier telkens. Het verheugt mij dat er hier straks fietspaden zullen liggen, want dit stuk is het gevaarlijkste deel van mijn hele tocht. Goed nieuws dus", zegt Johny.

Fietsostrade

De gemeente Meerhout plant alvast de aanleg van fietspaden in de Schoolstraat. "De fietspaden in de Schoolstraat zijn opgenomen in onze meerjarenplanning", vertelt Meerhouts schepen voor Verkeer, Roger Verheyen (CD). "Voor het fietsverkeer langs Genelaar zoeken we zo snel mogelijk een oplossing."


Ook Laakdal heeft concrete plannen. "Wij gaan met het Agentschap Wegen en Verkeer rond de tafel zitten, om het kruispunt Biezenhoed-Meerhoutstraat aan te pakken. De nieuwe brug zal voorzien worden van vrijliggende fietspaden. Deze zullen wij aansluiten aan de bestaande fietspaden. Ten slotte voorzien wij ook nog een fietsostrade langsheen de Langvoort, het bedrijf richting Nike", aldus Frank Sels (sp.a), Laakdals schepen van Mobiliteit.