Meer licht aan alle scholen

GEMEENTE WIL INGANGEN ZICHTBAARDER MAKEN VOOR WEGGEBRUIKER

Er komt betere straatverlichting aan alle scholen in Brakel. Het gemeentebestuur liet alle schoolomgevingen onderzoeken en laat Eandis meer en sterkere verlichting plaatsen. "Het zal ons niets kosten, want we hebben een pak bespaard door overal in de gemeente nutteloze straatverlichting weg te halen", zegt schepen van Openbare Werken Sabine Hoeckman (Open Vld)

"We gaan de schoolingangen veel beter accentueren, zodat ze voor elke weggebruiker beter zichtbaar en zelfs opvallender worden", zegt Hoeckman. "Waar er nu gele straatverlichting staat, voorzien we binnenkort ledverlichting. Dat is bijvoorbeeld het geval aan de Kasteeldreef in Sint-Maria-Oudenhove ter hoogte van het Sint-Franciscusinstituut, maar ook aan de Groenstraat nabij Stella Matutina en het Groene Lilare in Michelbeke en op de Steenweg nabij de gemeentelijke basisschool in Parike. De oude straatverlichting is daar veel te zwak. We vervangen ze door ledlampen. Die geven een wit licht en schijnen ook veel feller, zodat je als weggebruiker meteen merkt dat je in een andere omgeving komt. Dat zal automobilisten aanzetten om te vertragen", gelooft de schepen.

Zebrapaden

Er komt ook meer licht in de buurt van het Sint-Augustinusinstituut aan de Driehoekstraat in Nederbrakel. In de Kasteelstraat, waar de middelbare scholen Cor Mariae en het KTA De Rijdtmeersen zijn gevestigd, laat de gemeente de verlichting van de zebrapaden versterken. Zogenaamde accentverlichting moet de oversteekplaatsen veel duidelijker accentueren. De operatie 'meer licht aan de scholen' is goed voor een investering van 19.300 euro. "Maar eigenlijk zal dit de gemeente niets kosten. We hebben de voorbije maanden op Brakels grondgebied meer dan 500 verlichtingspunten weggehaald, omdat bleek dat die overbodig waren. Daarmee besparen we een pak energiekosten. Dat geeft ons de mogelijkheid om te investeren in zuinigere en meer intelligente straatverlichting. Betere verlichting aan scholen is daar één project van, maar op termijn zal ook andere straatverlichting energiezuiniger worden", voorziet de schepen van Openbare Werken.

De gemeente wil de extra verlichting aan scholen nog vòòr komende winter klaar hebben.

De nieuwe verlichting die de gemeente Brakel voorziet, is vergelijkbaar met deze accentverlichting in de Martijn van Torhoutstraat in Ename.
Ronny De Coster De nieuwe verlichting die de gemeente Brakel voorziet, is vergelijkbaar met deze accentverlichting in de Martijn van Torhoutstraat in Ename.