Zware hinder op spoor na stilgevallen Thalystrein: “Driehonderdtal pendelaars geëvacueerd, een persoon werd onwel”

Een Thalystrein staat stil tussen Mechelen Station en Mechelen Nekkerspoel bij een buitentemperatuur van 42 graden.
David Legreve Een Thalystrein staat stil tussen Mechelen Station en Mechelen Nekkerspoel bij een buitentemperatuur van 42 graden.
Zo’n driehonderdtal pendelaars moesten donderdagnamiddag geëvacueerd worden nadat hun Thalystrein stil viel. Het gevolg van problemen met de bovenleiding. Een persoon werd onwel en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

De Thalystrein op weg naar Parijs viel vanmiddag omstreeks 15.00 uur stil tussen de twee Mechelse treinstations. In Eppegem bleken er problemen te zijn met de bovenleiding van de spoorlijn tussen Mechelen en Vilvoorde. Dat veroorzaakte dat vermoedelijk een kortsluiting waardoor de trein zonder elektriciteit kwam te zitten. “De trein stopte plotseling maar waarom wisten we niet”, klinkt het bij een Franse pendelaar. “Het was pas nadat de treinbegeleider ons vertelde dat de trein was stilgevallen omdat er geen elektriciteit meer was, dat we wisten wat er gaan de was.” 

Geen elektriciteit betekende ook meteen geen airco. Op een van de warmste momenten van de dag en met temperaturen die op dat moment opliepen tot zo’n veertig graden, zorgde dat meteen voor heel wat problemen. “Het was verschrikkelijk”, vult een andere pendelaar aan. “Je begon meteen te zweten en kortademig te worden. Het was alsof de zuurstof verdween.”

Het was verschrikkelijk. Je begon meteen te zweten en
kortademig te worden. Het was alsof de zuurstof verdween

Gestrande pendelaar

Glijbaan

De brandweer van Mechelen kwam ter plaatse. Zo’n driehonderd pendelaars moesten worden geëvacueerd. “Met rijplaten hebben we een soort glijbaan gemaakt waardoor we de inzittenden makkelijk uit de trein konden helpen”, luidt het bij de Mechelse brandweerpost van Hulpverleningszone Rivierenland. Op de trein werd een iemand onwel. Zij moest met de ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Mechelen. 

Ook in Ruisbroek viel er in de loop van donderdagnamiddag nog een Thalystrein stil en moesten er pendelaars worden geëvacueerd. Net zoals gisteren in Edingen. Thalys heeft daarom beslist om de ticketverkoop voor zijn ritten vandaag stil te leggen en wordt er aan de pendelaars aangeraden om hun reis uit te stellen. “Een voorzorgsmaatregel”, klonkt het bij Thalys.” Of er ook vrijdag opnieuw Thalystreinen zullen rijden, is voorlopig nog niet bekend. Dit hangt naar verluidt af van de herstellingen op de spoorlijnen.

Ook elders in de regio waren er problemen op de sporen. Zo werd het treinverkeer tussen Mechelen en Sint-Niklaas even stilgelegd omdat er een brand uitbrak in de nabijheid van de treinsporen. 

 Een Thalystrein staat stil tussen Mechelen Station en Mechelen Nekkerspoel bij een buitentemperatuur van 42 graden.
David Legreve Een Thalystrein staat stil tussen Mechelen Station en Mechelen Nekkerspoel bij een buitentemperatuur van 42 graden.

Wegdek omhoog

Naast de treinsporen ondervond ook het wegdek problemen door de hitte. In Mechelen kwam het wegdek van de brug over de Brusselsesteenweg net voorbij het op- en afrittencomplex in Mechelen-Zuid naar omhoog. De politie kwam ter plaatse om de rijbaan af te sluiten. “Een rijvak richting het station kon gelukkig open blijven”, legt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande uit. “Later zal er worden bekeken hoe groot de schade is en wat er moet gebeuren om dit te herstellen.” 

In Willebroek tot slot zorgde de hitte ervoor dat de Vredesbrug technische problemen ondervond. Ook hier is momenteel geen doorgang mogelijk.

MECHELEN Het wegdek op de viaduct van de B101 is omhoog gekomen door de hitte
David Legreve MECHELEN Het wegdek op de viaduct van de B101 is omhoog gekomen door de hitteReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.