ZOO Planckendael verwelkomt bonobobaby: “Djanoa kwam hem fier tonen”

Planckendael-baby Djanoa met haar baby.
Jonas Verhulst/Planckendael Planckendael-baby Djanoa met haar baby.
Het gloednieuwe bonoboverblijf van ZOO Planckendael heeft er een hartverwarmende attractie bij: een baby! Ervaren mama Djanoa schonk het leven aan een flink aapje.

“De dag voor de bevalling hadden we al een vermoeden dat er die nacht of de volgende ochtend iets stond te gebeuren. Toen we ’s ochtends aankwamen zagen we dat Djanoa haar kleintje tegen haar buik hield. Tijdens de ochtendroutine kwam ze ons fier haar jongste spruit tonen. Een heel bijzonder moment! Moeder en jong stellen het allebei heel goed”, vertelt verzorger Ineke.

Liefdevol

Djanoa werd in 1995 geboren in Berlijn en woont sinds 2002 in Planckendael. Als een ervaren moeder – het is haar vierde bevalling - weet ze precies hoe ze haar baby moet bemoederen. Ze houdt het jong stevig vast, vlooit het liefdevol en laat het regelmatig drinken. Wie de papa is, is nog niet bekend. Dat moet blijken uit DNA- onderzoek.

Of het kleintje een jongen dan wel een meisje is, is nog niet geweten. Bij bonobo’s blijven de zonen hun hele leven bij hun moeder wonen. De dochters verhuizen naar een andere dierentuin als ze een jaar of acht zijn om daar deel uit te maken van hun eigen bonobogroep.

Tekenwedstrijd

Zodra het geslacht bekend is, zal Planckendael drie namens suggereren op zijn Facebookpagina en zullen de bezoekers op hun favoriete naam mogen stemmen. Voor de speciale gelegenheid organiseert de zoo een tekenwedstrijd. In ruil krijgen tekenaars een kleine verrassing.

Het gaat om de eerste geboorte in het nieuwe bonoboverblijf dat een halfjaar geleden werd geopend. De bonobo’s beschikken sindsdien over 7 verschillende locaties, gecombineerd met het eiland buiten. De bonobogroep in ZOO Planckendael bestaat momenteel uit 7 vrouwen, 6 mannen en het pasgeboren ukje.

Een van de verschillende ruimtes van het nieuwe bonoboverblijf.
David Legreve Een van de verschillende ruimtes van het nieuwe bonoboverblijf.

Congo

ZOO Planckendael coördineert trouwens een Europese kweekprogramma. Deze bonobobaby is de achttiende bonobo die in ZOO Planckendael wordt geboren. Dat is belangrijk, want de mensapen met woongebied ten zuiden van de Congostroom worden bedreigd door jacht, stroperij, de versnippering van hun leefgebied en ziektes. Er zijn er nog maar 30.000 tot 50.000.

Het nieuwe bonoboverblijf beschikt over de nieuwste faciliteiten en maakt onderzoek mogelijk dat voordien nergens ter wereld kon verwezenlijkt worden. Het wetenschappelijk instituut van de Zoo is ook actief in een onderzoekskamp in Congo. De verzamelde kennis helpt bij het behoud van de bonobo’s in hun natuurlijke leefomgeving en het verbeteren van het internationale kweekprogramma voor bonobo’s in dierentuinen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pascale De Block

  Vind het echt niet leuk om dit te zien, een koele onnatuurlijke omgeving...wanneer stopt het misbruik van dieren voor de mens zijn pleziertjes toch?? ze zouden beter investeren in een natuurlijke habitat, een mooi bos waar deze dieren kunnen leven. Ze verdienen beter dan deze metalen kooien...en dan weten dat ze zo sociaal en slim zijn...intriest

 • jan verbruggen

  Wanneer gaat die waanzin eindelijk eens ophouden. Er bestaan ondertussen natuurdocumentaires genoeg om het gedrag van die dieren te bekijken. Sluit beter alle dierentuinen. Ze tonen ons enkel gefrustreerde en treurende dieren die levenslang opgesloten werden om ons te plezieren.

 • Luc Desmet

  Ik zou echt stress keijgen als ik continu werd bekeken en in het oog gehouden. Gek dat men dit toch die dieren aan doet. Die voelen dat immers ook. Elk wezen heeft privacy nodig.

 • Kamiel Vereecken

  Mooie foto ? Dat beest kwijnt weg in een metalen cel . Wie kan hier ook maar 'iets' postiefs over kwijt ?