Zonneklaar wil energieproductie voor 500 gezinnen

De stad Mechelen heeft 'Zonneklaar' gelanceerd, een project dat voor meer zonnepanelen op publieke en private gebouwen moet zorgen, door middel van een derdepartijfinanciering.

"De eigenaar stelt zijn dak ter beschikking van een externe partner die er zonnepanelen op legt en deze onderhoudt zolang het contract loopt. De eigenaar van het dak betaalt enkel een vergoeding die niet hoger mag zijn dan de kostprijs voor elektriciteit voorheen. Na afloop van het contract wordt de eigenaar van het gebouw ook eigenaar van de zonnepanelen. Op die manier kunnen we snel veel zonnepanelen uitrollen, zonder dat wij als stad of de andere partners een grote investering moeten doen", legt schepen Marina De Bie (Groen) uit.


Nog dit jaar zullen panelen gelegd worden op lokale dienstencentra Den Abeel en De Schijf van Zorgbedrijf Rivierenland en op sporthallen Arena, Appelaar, Kouter en Paardenstraatje. Andere gebouwen volgen. Ook bedrijven werden aangeschreven.

2021

Tegen 2021 moet het project genoeg energie produceren om het verbruik van 500 gezinnen te dekken. Hierdoor zou de totale productie groene energie op het Mechels grondgebied met 13 procent stijgen.


(WVK)