Zoë rijzende ster in Londense toneelwereld

MECHELSE EERSTE VLAAMSE DIE ZAL AFSTUDEREN AAN PRESTIGIEUZE SCHOOL

David Legreve
In juli studeert de Mechelse Zoë Roelant (23) als eerste Vlaamse af aan de East 15 Acting School in Londen. Ze stond al op de planken van Shakespeare 's Globe theater en lijkt zo goed op weg in de voetsporen te zullen treden van andere Jelle en Clara Cleymans, verre familie van de Mechelse.

East 15 Acting School gaat over de hele wereld op zoek naar acteertalent en organiseert daartoe audities. "Vorig jaar vond een eerste 'Dutch audition' plaats in Utrecht. Omdat ik niet meer dan amateur-theaterervaring had, schreef ik mij in voor de bacheloropleiding. Professor drama en directeur Leon Rubin bood mij tot mijn verbazing een plaats aan in de masteropleiding", blikt Zoë terug. Haar verklaring: de acteermicrobe zit in haar bloed. "Mijn mama heeft 'Cleymans' als achternaam. Ik ben verre familie van Jelle en Clara", verklaart ze. Intussen loopt de opleiding langzaam maar zeker ten einde. Zoë voelt zich in de grote en multiculturele hoofdstad van Engeland een beetje als Alice in Wonderland, getuige ook haar blog 'Zoe in Londerland' (zoe-in-londerland.tumblr.com).

Focus

Zo stond ze als eerste Vlaamse in het Shakespeare's Globe theater. "Een grote eer. Veel bekende namen, waaronder Bondgirl Gemma Arterton, zijn hier begonnen", weet ze. "Optreden in de reconstructie van het originele Elizabethaanse Shakespeare theater waar zo'n tweeduizend man kan plaatsnemen, is ook een uitdaging als acteur. Je moet er immers voor zorgen dat je het volledige publiek en de hele ruimte meeneemt in je verhaal. Dit vergt enorm veel focus."


Binnenkort wordt ze geregisseerd door Ian Rickson die onlangs het toneelstuk Mojo met Rupert Grint (Ron uit de Harry Potterfilms, red.) regisseerde in het Harold Pinter Theater. Zoë ontmoet wel meer ronkende namen in het Londense theaterwereldje, maar niet alleen daar.

Gezonde acteur

De Mechelse, die eerder een bachelor journalistiek behaalde aan Thomas More, is momenteel bezig een boek te schrijven over hoe je als acteur mentaal gelukkig en gezond kunt blijven. Hiervoor interviewt ze acteurs, onder andere Dickon Tyrell (acteur en regisseur van 'Coronation street' en 'Law and order UK') en Neil D'Souza (bekend van de films 'Filth' en 'Wild target'), maar ook onze eigenste Peter Van Asbroeck of Katelijne Damen. "Depressies in de acteurswereld zijn een reëel probleem. Ze leren hoe emoties op te wekken, maar niet om ze weer los te laten. Sommige blijven ermee zitten."


Ze is blij dat ze destijds de keuze gemaakt heeft om naar Londen te gaan en hoopt in de toekomst acteer- en journalistiek werk in binnen- en buitenland te kunnen afwisselen. "Het vroeg financiële offers en afscheid nemen van iedereen is niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat ik de sprong in het diepe heb gedaan. Ik heb enorm veel bijgeleerd, ben rijker geworden aan ervaringen en mensenkennis. Ik prijs mij gelukkig."