Zijn broer redde ooit Centjesmuur van de sloop, nu pleit Gunter (58) voor restauratie: “Toestand is zorgwekkend”

Gunter Cauwenberghs en Erwin Horckmans bij de Centjesmuur.
Marc Aerts Gunter Cauwenberghs en Erwin Horckmans bij de Centjesmuur.
“Hoog tijd dat wat er nog rest van de Centjesmuur gerestaureerd wordt.” Dat zegt Gunter Cauwenberghs (58). Als 13-jarige ging hij in de jaren 70 onder impuls van zijn broer Koenraad al eens van deur tot deur om handtekeningen te sprokkelen voor het behoud van de muur. Dat leidde toen tot de bescherming van het stadsgezicht en het hele Groot Begijnhof. Monumentenzorg deelt zijn bezorgdheid.

De afgelopen week vierde Mechelen nog de twintigste verjaardag van de erkenning van het Groot Begijnhof als UNESCO-werelderfgoed. Die erkenning was het gevolg van een aantal beschermingscampagnes sinds 1975, het jaar dat een deel van de 17de-eeuwse Centjesmuur werd afgebroken. Dat leidde toen tot een storm van protest. “De Centjesmuur werd gedeeltelijk illegaal afgebroken door de toenmalige Mercedes-garage. Mijn in november overleden broer Koenraad heeft als 17-jarige toen een petitiecampagne opgestart om de muur te redden. Hij had mee de Mechelse Vereniging voor Archeologie opgericht om opgravingen te organiseren, iets wat in die tijd nog niet gebeurde”, vertelt Cauwenberghs.

Ook Gunter zelf voerde mee actie. “Als 13-jarige heb ik van deur tot deur handtekeningen geronseld. Zelfs Rika De Backer, minister van Cultuur, steunde de actie, net als talloze vooraanstaande Mechelaars, historici en archeologen. De petitie werd overhandigd aan toenmalig burgemeester Desiré Van Daele, die behoorlijk kwaad was. Hij had ook al de afbraak van een deel van het stadhuis goedgekeurd en die afbraak was toen al aan de gang.”

Cupido

Het destijds zo verpauperde en met afbraak bedreigde Begijnhof is intussen grotendeels gerestaureerd, maar dat geldt niet voor de Centjesmuur. “Het is hoog tijd dat wat rest van de Centjesmuur gerestaureerd wordt. Het afgebroken stuk kan zelfs heropgebouwd worden”, suggereert Gunter.

Erwin Horckmans treedt Cauwenberghs bij. “Waarom niet restaureren met sponsoring, zodat er zeker geen nieuwe belastingen moeten komen?”, suggereert hij. Volgens de bezieler van Mysterieus Mechelen herbergt de muur heel wat geheimen in de vorm van oude mystieke symbolen. “Duidelijk herkenbaar is de calvarieberg, elders vind je meerdere keren een groot hart waaruit vlammen ontspruiten. In prechristelijke tijden was dat het symbool Cupido of Eros, maar ook van Moeder Aarde zelf. In de christelijke symboliek verwijst het hart onder meer naar religieuze bezieling en liefde.”

Beheersplan

Het grootste stuk van de Centjesmuur is eigendom van kerkfabriek Sint-Catharina. De rest van de muur is in privébezit. “De muur is zeker niet in goede staat. Vooral de bovenstukken zijn zorgwekkend ten gevolge van de overwoekering door klimopachtig groen. Het is een aandachtspunt waarvan we op de hoogte zijn. Onze visie op de muur zal zeker worden opgenomen in een beheersplan”, zegt Marc Debatty van Monumentenzorg.

Schepen Koen Anciaux (Open Vld), bevoegd voor Monumentenzorg, vindt dat er alles aan moet worden gedaan om de muur te behouden. Hij wil een controle laten uitvoeren door Monumentenwacht. “Om vast te stellen hoe de situatie precies is. Stel dat de muur echt bouwvallig is, dan zou er ook een onveilige situatie kunnen ontstaan.”

De Centjesmuur moest de begijnen destijds beschermen nadat hun begijnhof buiten de stad in 1578 was geplunderd door de geuzen. “Om de muur, die deel werd van de stadsomwalling, te betalen, verzamelden de begijnen oortjes, de centjes van vandaag. Vandaar de naam”, geeft Cauwenberghs nog mee.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.