Ziekenhuis wordt zakenhotel

ELISABETH IN GOSWIN DE STASSARTSTRAAT TELT 62 KAMERS

Ivo Van Itterbeeck op het dak van zijn hotel met uitzicht op onder meer Sint-Rombouts.
David Legreve Ivo Van Itterbeeck op het dak van zijn hotel met uitzicht op onder meer Sint-Rombouts.
Ivo Van Itterbeeck heeft gisteren zijn derde gastenverblijf in hartje Mechelen geopend: Hotel Elisabeth. Sinds kort ontvangt hij in het voormalige ziekenhuis in de Goswin de Stassartstraat de eerste gasten, vooral zakentoeristen.

De Sint- Elisabethkliniek, toen een afdeling geriatrie van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, sloot eind 2013 de deuren. De Desselse aannemer Marc Dockx kocht op suggestie van Van Itterbeeck het gebouw op, maar de omvorming tot hotel had vervolgens nog heel wat voeten in de aarde.


Intussen wordt al drie jaar aan het hotel gebouwd en nog is het niet helemaal klaar. De 62 kamers, waarvan tien grotere voor langverblijf, zijn dat wel, maar de parkeergarage, de wellnessfaciliteiten en het zwembad zullen pas in september de eerste gasten verwelkomen. Daarnaast komt er nog een conferentiezaal en maakt het aangrenzend krot plaats voor vergaderfaciliteiten.


"Nu hebben we drie sterren, het worden er vier", licht Van Itterbeeck toe. Hij heeft het volste vertrouwen in het hotel. "We liggen hier tussen stadsmuseum Hof van Busleyden en Kazerne Dossin. Over enkele jaren opent in het Predikerenklooster de nieuwe bibliotheek", legt hij uit. "Sinds 2010 kwamen er ook geen hotels meer bij in de stad, maar steeg het aantal overnachtingen wel met 15 procent."


Vanuit het hotel heb je sowieso een prachtig zicht op de vele torens die Mechelen rijk is, Sint-Rombouts op kop. Behalve de gevel, de trap en sommige kamerindelingen is er niet veel meer dat herinnert aan het verleden als ziekenhuis. "De ruimten waren deprimerend, al kan mijn herinnering gekleurd zijn door het overlijden van mijn grootmoeder. Wij hebben ze licht gemaakt. De enige verwijzing naar het ziekenhuis wordt een kunstproject, met afbeeldingen van lachende, gezonde mensen."

Door het raam van deze kamer zie je de Sint-Janskerk.
David Legreve Door het raam van deze kamer zie je de Sint-Janskerk.

Jonge leeuwen

Van Itterbeeck baat momenteel al hotels Den Wolsack en De 3 Paardekens uit en zit bepaalt niet stil. In een jaar opende hij vijf nieuwe horecagelegenheden: hamburgerrestaurant Il Cardinale, Italiaans eethuis L'Artiste, De Gouden Carolushal als tijdelijk alternatief voor de Nekkerhal en de cafetaria van Kazerne Dossin. En gisteravond dus Hotel Elisabeth. "Dat is te danken aan mijn team, maar het zegt ook veel over Mechelen dat het kan. De stad gaat er enorm op vooruit, wordt meer en meer het sociale hart van de regio. De opportuniteiten liggen voor het oprapen. Maar het lijkt wel of ik de enige ben die dat ziet. Geen concurrentie is goed voor mij natuurlijk, maar ik vraag mij toch af: waar zitten die jonge leeuwen? Er zijn er te weinig."

Hotel Elisabeth op de hoek van de Goswin de Stassartstraat en de Van Hoeystraat. De lichtgevende cirkel is een overblijfsel van de kunstexpo ContourLight uit 2009.
David Legreve Hotel Elisabeth op de hoek van de Goswin de Stassartstraat en de Van Hoeystraat. De lichtgevende cirkel is een overblijfsel van de kunstexpo ContourLight uit 2009.

Parel

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) toonde zich tevreden over alweer een nieuw hotel in zijn stad. "De stad is nog te veel de verborgen parel van Vlaanderen. We moeten dé parel worden. Er is nog enorm veel groeipotentieel."