Zestiger die dreigde woning Bart Somers in brand te steken vrijgelaten na verhoor

Vlaams Minister voor Inburgering Bart Somers (Open Vld).
BELGA Vlaams Minister voor Inburgering Bart Somers (Open Vld).
De lokale politie Mechelen-Willebroek heeft donderdagnamiddag een 64-jarige man opgepakt nadat deze Vlaams minister Bart Somers had bedreigd via mail. De man had ermee gedreigd de politicus en zijn woning in brand te zullen steken nadat Somers eerder op de dag de brandstichting van het opvangcentrum in Bilzen met scherpe woorden had veroordeeld.

De Vlaamse minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester van Mechelen ontving de persoonlijke bedreigingen woensdagavond via e-mail. Eerder op de dag had hij een stevig debat gevoerd in het Vlaams parlement over de brandstichting in het opvangcentrum van Bilzen. “Laat ons afstand nemen van dat clubje daar, dat zich gedraagt als een bepaalde fractie in de Reichstag”, zei Somers over de Vlaams Belangfractie.

Werkloze man

’s Avonds ontving hij via mail een dreigement. “Het dreigement liet niets aan de verbeelding over, brandstichting ten aanzien van de persoon Bart Somers en bij uitbreiding zijn woning”, aldus de politie. Somers diende klacht in en donderdagmiddag konden de speurders een 64-jarige werkloze man uit Kortenberg oppakken. De man werd ter beschikking gesteld van het parket. Hij gaf de feiten toe en mocht na verhoor beschikken, maar het onderzoek wordt verdergezet.

Niet geïntimideerd

“Als politicus krijg je vaak bagger over je heen, maar dit waren expliciete bedreigen en een strafrechtelijk misdrijf”, reageert Somers. De bedreiging sterkt hem in zijn overtuiging. “We leven in tijden dat sommige mensen denken geweld te mogen gebruiken om iemand de mond te snoeren. Dit is ook een vorm van politieke terreur. Ik voel mij niet geïntimideerd, maar ben wel bezorgd over mijn gezin en naasten. Het is niet aangenaam om zulke mails te krijgen.”

Somers voegt er meteen aan toe dat hij niet de enige zal zijn die op dergelijke manier wordt bedreigd. “Dit is een klimaat waar we van weg moeten, dat we niet mogen legitimeren. Het verklaart ook mijn kwaadheid in het parlement. Iemand van 80 die de moed heeft om te zeggen dat ze toch een asielcentrum wil, in het Vlaams halfrond verdacht maken en afschilderen als een profiteur, dat is met vuur spelen. Sommige mensen ervaren dat als een vrijgeleide om geweld te gebruiken. Vandaar dat we daar tegenin moeten gaan en een streep moeten trekken.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Vercammen

  Dreigen om iemands woning in brand te steken, om welke reden dan ook, is een strafbaar feit! Men mag dat van niemand tolereren.

 • Odilon Saverien

  Ik wil klacht indienen tegen Bart voor zijn uitspraken tegenover die racistieche woorden die hij naar voor brengt op zijn toespraken.Iedereen gelijk voor de wet of iedereen mag zijn vrije mening zeggen.Uwe ondergang staat nog te wachten Bart.

 • guido vermeyen

  En die "bejaarde" moet nu als alternatieve straf positieve mails naar Somers sturen, over hoe goed hij bezig is, een goed beleid in Mechelen...en het feit dat Somers glundert heeft hij al een positieve mail gelezen.

 • leen hanssens

  Mr Somers, wie zegt dat Vl Belang er iets mee te maken heeft?

 • Leo Peeters -Duym

  Hypocriet Somers: in de top tien van de meest bedreigde politicus staat je aartsvijand Filip Dewinter, maar dat zal volgens dan ook meer dan terecht of te verschonen zijn, of niet soms?