Zestiende-eeuwse Hof van Olijven gerestaureerd

V.l.n.r.: Sofie Stevens van de dienst Monumentenzorg, restaurateur van de beelden Jacques Vereecke en schepen Greet Geypen.
Foto Wannes Vansina V.l.n.r.: Sofie Stevens van de dienst Monumentenzorg, restaurateur van de beelden Jacques Vereecke en schepen Greet Geypen.
Het Hof van Olijven in Mechelen is weer in volle glorie te bewonderen. De 16de-eeuwse straatkapel met de beeldengroep achter de Sint-Janskerk werd gerestaureerd.

Het Hof van Olijven ligt aan het einde van het Klapgat. Eind 2013 liet de stad de beelden verwijderen.


"Het Hof van Olijven is een belangrijke toeristische trekpleister. Het was in slechte staat, waardoor weer en wind een steeds grotere impact kregen op de waardevolle beschilderde houten beelden. Het stadsbestuur besliste daarom om het gebouwtje en de beelden te restaureren", legt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld) uit.

Beschermd monument

De kapel werd hersteld, een 19de-eeuwse muurschildering - van een engel die Jezus een beker aanbiedt - werd opnieuw zichtbaar gemaakt en geretoucheerd. De woorden 'Vader! Niet mijn wil, maar de uwe geschiede' werden opnieuw met sierlijke letters geschilderd op het inscriptiepaneel boven de kapel.


Vervolgens konden de vier beelden terugkerennaar hun oorspronkelijke plek. Ze werden behandeld tegen houtworm en kregen een grondige opknapbeurt. De beeldengroep verwijst naar het tafereel uit het Nieuwe Testament dat zich afspeelt in de Hof van Olijven.


De restauratie kostte 115.800 euro. De kapel werd in 1994 beschermd als monument wegens de historische, artistieke en volkskundige waarde. (WVK)