WK voetbal perkt Dijlefeesten in

EÉN MUZIEKAVOND OP ENIGE PODIUM VALT WEG VOOR MATCH DUIVELS

De organisatoren van de Dijlefeesten.
Legreve De organisatoren van de Dijlefeesten.
Er zit dit jaar minder muziek in de Dijlefeesten en dat is een bewuste keuze. Het Mechelse Festival zal van 25 tot 28 juni nog maar één podium tellen, terwijl dat er vorig jaar nog drie waren. Een en ander is de 'schuld' van de Rode Duivels.

Donderdag 26 juni spelen de Rode Duivels tegen Zuid-Korea en dat zullen dus ook de bezoekers van de Dijlefeesten geweten hebben. De wedstrijd wordt om 22 uur live uitgezonden op een groot scherm dat op het podium wordt geplaatst.


"Eigenlijk hadden we geen andere keuze. Met het WK hebben we een keer meegemaakt dat de helft van ons publiek weg was. Dat wilden we geen tweede keer meemaken", zegt coördinator Alain Croon. De deejays van Moonshack gaat het voetbalfeest vooraf. "Hopelijk kleurt het ponton rood." Blijven dus drie muziekavonden over, met op woensdag de finale van de Maanrockrally en op vrijdag en zaterdag de klassieke Dijlefeestenprogrammatie, met opnieuw binnen- en buitenlandse alternatieve muziek.

Mauro

De affiche voor vrijdag kleurt volledig Vlaams, met het Mechelse Psychonaat als opener en vervolgens Dans Dans, Hitsville Drunks, Madensuyu en de deejays van The Other Brothers. Ook zaterdag wordt geopend door een Mechelse (garagerock)band: The Reeves, met zangeres Mary Jane Reeve. Er staan die avond wel meer frontvrouwen op het podium, met ook het Amerikaanse Deap Vally en het Zuid-Afrikaanse Skip & Die.


Verder ook Condor Gruppe en Gruppo Di Pawlowski. "Maura Pawlowski staat dus met ook Hitsville Drunks twee keer op de Dijlefeesten, twee keer in een andere gedaante", zegt Karolien Van Humbeeck.


Het volledige festival vindt opnieuw plaats op een ponton op de Binnendijle tussen Vismarkt en Haverwerf, net zoals bij de succesedities van 2010 en 2011.

Geen zijpodia

Dit jaar geen zijpodia zoals die er vorig jaren nog wel waren op de Zoutwerf en de Korenmarkt. "We doen bewust aan schaalverkleining en kiezen weer voor één podium met een programma van betere kwaliteit. We willen die overhaasting niet meer waarbij bezoekers voortdurend van het ene naar het andere podium gaan. We willen dat de mensen de tijd nemen om naar muziek te luisteren en tussen de optredens door een babbeltje slaan", zegt Croon. De kunstroute D.ART is wel opnieuw van de partij en zal op twaalf locaties in de binnenstad gratis tentoonstellingen organiseren in samenwerking met de verschillende cultuuractoren. Ontmoetingspunt van bezoekers en de verschillende initiatieven wordt Mille in de Nauwstraat. Meer info: dijlefeesten.be en d.art-mechelen.be.