Winteropvang bleek broodnodig:
38 personen vonden er onderdak

Sociaal Huis Mechelen organiseerde extra winteropvang voor dak- en thuislozen in de Hanswijkstraat. De evaluatie is positief.
David Legreve Sociaal Huis Mechelen organiseerde extra winteropvang voor dak- en thuislozen in de Hanswijkstraat. De evaluatie is positief.
De winteropvang in Mechelen bleek geen overbodige luxe. Tussen begin december en einde maart verbleven er 38 verschillende personen, vaak voor een langere periode. De stad evalueert het initiatief positief.

De winternachtopvang werd georganiseerd in de Hanswijkstraat 46 en omvatte vijftien bedden verdeeld over twee kamers. Dak- en thuislozen konden er 7 dagen op 7 gratis verblijven tussen 21 en 8 uur na doorverwijzing door het Sociaal Huis of de politie. De winternachtopvang was extra bovenop de Acute Opvang van het CAW, maar vanaf dag een werd er gebruik van gemaakt. Er was geen enkele nacht niemand in de opvang. Elke dag meldden zich 3 tot 5 mensen aan. De gemiddelde verblijfsduur per persoon was 13 nachten.

Psychische problemen

In totaal vonden 38 verschillende mensen hun weg naar het initiatief. “27 mannen en 11 vrouwen”, zegt schepen van Sociaal Beleid Gabriella De Francesco. “Er was een afzonderlijke gezinskamer voorzien voor het geval er een dakloos gezin met kinderen zou zijn, maar die is gelukkig nooit gebruikt geweest. Opvallende vaststelling was het aantal aanmelders met psychische of psychiatrische problemen, minstens 70 procent van het bereikte publiek. Sommigen waren in afwachting van een opname in de psychiatrie, anderen kwamen daar net vandaan en wilden of mochten niet meer terug, terwijl ze op dat moment geen andere woonoplossing hadden. Onder meer omwille van dat probleem lanceerden we vorige maand nog ons actieplan ‘Dubbeldiagnose’.”

Veiligheid

Sommige gebruikers waren ook quasi nergens meer welkom wegens incidenten in het verleden. Anderen sliepen doorheen het jaar op plaatsen zoals garageboxen, auto’s en panden zonder verwarming. De nachtwakers van G4S hadden op vraag van de stad ervaring in begeleiding. “Dat dubbel profiel was een grote meerwaarde. De mensen van G4S wisten de orde en de veiligheid te bewaren, ondanks de aanwezigheid van sommige mensen met psychische problemen en verslavingen. De effectieve begeleiding van deze mensen bleef wel bij de maatschappelijke assistenten van de stad.”

Komende winter?

Vraag is wat er komende winter zal gebeuren. De stad heeft daar nog niets over beslist. “Uit evaluatie blijkt dat de winternachtopvang meer dan nodig was. We bekijken hoe we dit volgende winter zullen aanpakken”, aldus nog De Francesco.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.