Werkstraf en 3 jaar stadionverbod voor KV Mechelen-supporter die Hitlergroet bracht

Charleroispeler Marco Ilaimaharitra verliet tijdens de bewuste match aangeslagen het veld na racistische opmerkingen van een Malinwa-supporter uit Puurs.
Photo News Charleroispeler Marco Ilaimaharitra verliet tijdens de bewuste match aangeslagen het veld na racistische opmerkingen van een Malinwa-supporter uit Puurs.
Een stadion- en perimeterverbod van drie jaar en een werkstraf van 65 uren. Dat heeft de correctionele rechtbank in Mechelen opgelegd aan een supporter van KV Mechelen voor het brengen van een Hitlergroet.

Na de thuiswedstrijd van KV Mechelen tegen Charleroi op 3 november verliet voetballer Marco Ilaimaharitra huilend het voetbalveld. De middenvelder met Afrikaanse roots werd tijdens de wedstrijd naar eigen zeggen benaderd door een thuisfan die tot drie keer toe een Hitlergroet bracht. De voetballer diende klacht in en de politie ging zoek naar de dader. Die vonden ze uiteindelijk dankzij camerabeelden.

De 41-jarige KV-fan uit Puurs verklaarde tijdens de behandeling verkeerd te zijn geïnterpreteerd. “Ik heb enkel met mijn arm bewogen en ‘amateur’ geroepen.” Maar de rechter achtte de feiten wel bewezen en verwees daarbij naar objectieve getuigen. Volgens hen bracht de man wel degelijk driemaal een Hitlergroet en riep hij daarbij ‘Sieg Heil’.

Volgens de rechter zijn de feiten ernstig en getuigen ze van een gebrek aan normbesef. “Feiten van racisme zijn niet tolereerbaar en ondergraven het vreedzaam samenleven van verschillende culturen in de maatschappij.”

Het stadion- en perimeterverbod bepaalt dat hij vanaf vijf uur voor de aftrap tot vijf uur na de wedstrijd zich niet mag bevinden binnen een straal van één kilometer rondom een voetbalstadion.

De man kreeg in 2008 en 2009 al driemaal een administratief stadionverbod opgelegd omwille van het spuwen naar spelers en het gooien van voorwerpen. Hij werd eerder ook al driemaal veroordeeld door de politie- en correctionele rechtbank, onder meer voor het toebrengen van slagen en verwondingen.

De aanklager had een celstraf van zes maanden gevorderd, maar die krijgt de supporter enkel als hij de werkstraf niet uitvoert. Oorspronkelijk had de middenvelder van Charleroi zich als benadeelde persoon gemeld. Tijdens de inleidingszitting begin december liet hij via een advocaat nog weten dat hij zich burgerlijke partij ging stellen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.