Vuurwerkverbod op komst aan Dierenbescherming. “Maar wat met reeds geadopteerde dieren?”

Vuurwerk
Wannes Nimmegeers Vuurwerk
De stad Mechelen legt een vuurwerkverbod op aan de Dierenbescherming in Mechelen, maar twijfelt nog over het gebruik van geluidsarme vuurpijlen. Een voorstel om privaat vuurwerk te verbieden, werd weggestemd.

Vicky Vanmarcke (Open Vld) vroeg het college van burgemeester en schepenen om een perimeter in te stellen rondom het dierenasiel waarin het afsteken van vuurwerk te allen tijde verboden is. Op oudejaars- en nieuwjaarsnacht werden wel vuurpijlen afgeschoten aan de Slachthuislaan, tot grote verontwaardiging toen van de directie en vrijwilligers van de Dierenbescherming.

Het college gaf bij monde van burgemeester Bart Somers zijn akkoord om een perimeter rondom het dierenasiel in te stellen. Het onderzoekt verder de mogelijkheden om met geluidsarm vuurwerk te werken, een andere vraag van Vanmarcke.

Gemeenteraadslid Freya Perdaens (N-VA) had gehoopt dat het geluidsarm vuurwerk er nu al zou komen, maar haar voorstel om het meteen te verplichten werd weggestemd door de meerderheid. “Hoewel het in het bestuursakkoord staat. Vorige bestuursperiode werd al onderzoek verricht naar geluidsarm vuurwerk en verschillende gemeenten gebruiken het al”, zegt Perdaens.

Ook haar ander voorstel haalde het niet: een verbod op particulier vuurwerk. “Een perimeter aan de Dierenbescherming is goed, maar wat dan met reeds geadopteerde dieren?” Volgens Perdaens zorgt particulier vuurwerk ook bij heel wat mensen voor stress en vormt het een veiligheidsrisico.

Voor alle duidelijkheid: particulier vuurwerk mag nu enkel met oudjaar of na goedkeuring door de burgemeester.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.