Vrijbroekpark dankzij de Wilgernis weer stukje groter

Feestelijke opening van de Wilgernis in het Mechelse Vrijbroekpark. Leerlingen van Ursulinen liepen het pad in.
David Legreve Feestelijke opening van de Wilgernis in het Mechelse Vrijbroekpark. Leerlingen van Ursulinen liepen het pad in.
Het Vrijbroekpark is weer een stukje groen rijker. Vandaag opende gedeputeerde Jan De Haes de Wilgernis: een pad van zo’n 1,3 kilometer langs een moerassig stukje weiland dat er al 300 jaar precies hetzelfde uitziet én een bijzondere collectie wilgen.

De uitbreiding van het Vrijbroekpark maakte het mogelijk om een wandelpad aan te leggen dat start achter de grote vijver en eindigt bij de hondenweide. Er staan wel zeventig soorten wilgen, het werk van Sonja Deneve, gepassioneerd natuur- en plantentuingids uit Bonheiden. “Ik stelde het salicetum voor en iedereen was meteen enthousiast”, lacht ze. “Ik ben gebiologeerd door wilgen. Ze worden een beetje genegeerd, ook door natuurgidsen. Ik denk dat er zeker plaats is voor honderd soorten, ook exotische.” Zo liet ze er onder meer uit Londen, Helsinki en Bonn overkomen. “Het grote voordeel is dat onze insecten alle soorten eten, ook niet-inheemse.” Wereldwijd zijn er zo’n 450 soorten wilgen.

De bezoekers zijn komend weekend welkom om de Wilgernis mee te vieren. Zaterdag wordt de opening gevierd met een familie-evenement. Je kunt er die dag tussen 13 en 18 uur onder andere komen proeven van bushcraft, een nieuwe wandeling uittesten en speuren naar kriebeldiertjes. Zondag zijn de joggers welkom om de Wilgernis samen in te lopen. Afspraak om 10 uur aan het begin van het Vlonderpad.

Feestelijke opening van de Wilgernis in het Mechelse Vrijbroekpark.  Jan De Haes en Sonja Deneve knipten het ‘lint’ met een snoeischaar.
David Legreve Feestelijke opening van de Wilgernis in het Mechelse Vrijbroekpark. Jan De Haes en Sonja Deneve knipten het ‘lint’ met een snoeischaar.
Feestelijke opening van de Wilgernis in het Mechelse Vrijbroekpark
David Legreve Feestelijke opening van de Wilgernis in het Mechelse VrijbroekparkReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.