Vrienden zijn al 120 jaar vrolijk

KONINKLIJKE FANFARE VIERT BIJZONDERE VERJAARDAG

De leden van de Koninklijke Fanfare bouwen een feestje voor hun 120ste verjaardag.
RV De leden van de Koninklijke Fanfare bouwen een feestje voor hun 120ste verjaardag.
Koninklijke Fanfare de Vrolijke Vrienden viert op 19 en 20 oktober haar 120ste verjaardag. Muziek is belangrijk, het waarmaken van de naam evenzeer. "Het moet niet 100% juist zitten, zolang de mensen maar kunnen meezingen."

Oorspronkelijk was Koninklijke Fanfare De Vrolijke Vrienden een zangvereniging. "Maar bij een optreden op een festival in Kapelle-op-den-Bos werden de zangbeurten zo weggeblazen door de marsmuziek van talrijke deelnemende fanfares, dat werd besloten om met het koor te stoppen en in de plaats daarvan een fanfare op te richten", vertelt secretaris Luc Holemans. Op 2 januari 1898 was de muziekvereniging een feit. Momenteel bestaat de fanfare uit 55 musicerende leden die jaarlijks ruim tien concerten spelen: een aperitief- en een brunchconcert in de zaal die de eigen leden bouwden in de jaren '70, en daarnaast tal van verbroederingsconcerten en optredens in het Tivolipark, op de Grote Markt en tijdens Maanrock. "Onze 'kapelmeister' (dirigent - red.) Ludo zorgt altijd voor liedjes waar de mensen plezier aan beleven. Het moet niet 100 procent juist zijn, als er maar ambiance is en de mensen kunnen meezingen", zegt Holemans. "Ook heel belangrijk: de afterparty", lacht Michel De Langhe.

Enkele Vrolijke Vrienden uit de oude doos.
Wannes Vansina Enkele Vrolijke Vrienden uit de oude doos.

Meer dan muziek

Het mag duidelijk zijn: de fanfare is meer dan alleen muziek. "Zonder de Vrolijke Vrienden zou 't Heike maar een gewone buurt zijn, niet die hechte gemeenschap. Onlangs organiseerde ik, los van de fanfare, een buurtfeest voor drie straten. Er was 150 man! Deze buurt leeft", zegt De Langhe. Natascha Van Dael bevestigt dat. "Nadat we een halfjaar in de buurt woonden, zijn we hier een keer binnengestapt. Hoewel we de mensen van toeten noch blazen kenden, werden we als vrienden geaccepteerd." Daar waar elders buurtkermissen teloor gaan, slaagt De Vrolijke Vrienden erin om er wél nog een met succes te organiseren. Dat gaat niet vanzelf. Hombeek telt met ook de brassband en Simacon nog drie muziekverenigingen. Niet gemakkelijk om dan als kleine fanfare jongeren aan te trekken, maar het lukt wel. Momenteel zijn ze met 18. "We vragen dat ze notenleer en muziekles volgen aan het Conservatorium, van ons krijgen ze les 'samenspel'. Zijn ze geslaagd, dan betalen we de lessen terug. We ondersteunen hen ook bij het verwerven van een instrument." Om die 120 jaar plezier extra in de verf te zetten, verzorgen de vrolijke vrienden op vrijdag 19 oktober een optreden in de eigen zaal. Een dag later komt de bevriende Musikkapelle uit Huben en d'Huebar Böhmische optreden in De Loods in Mechelen. De Oostenrijkers zullen diezelfde dag in de voormiddag ook in de Bruul en op de Grote Markt spelen.


Meer info:


www.vrolijkevrienden.be.