Voormalig ziekenhuis maakt plaats voor woningen, hotel en park. Half miljoen euro aan ziekenhuismateriaal gaat naar goede doelen

Een impressie van de nieuwe wijk die komt op de huidige ziekenhuiscampus in de Leopoldstraat.
DMI Vastgoed Een impressie van de nieuwe wijk die komt op de huidige ziekenhuiscampus in de Leopoldstraat.
Een nieuwe toekomst lonkt voor het oud-ziekenhuis in de Leopoldstraat. Over een jaar start de afbraak van het complex om plaats te maken voor onder meer 89 woongelegenheden, een hotel en een park. Vandaag wordt al de inboedel verhuisd. Voor ruim een half miljoen euro aan ziekenhuismateriaal, waaronder vijftien operatiezalen, wordt weggeschonken.

AZ Sint-Maarten verhuisde halfweg oktober naar de nieuwbouw nabij de R6 en liet daarbij heel wat materiaal achter. Al dat materiaal schenkt het Hasseltse vastgoedbedrijf DMI Vastgoed met de hulp van Rotary Club Houthalen Midden Limburg nu aan een twintigtal goede doelen, waaronder een nieuw ziekenhuis in Roemenië, tientallen Belgische scholen, jeugdverenigingen en verenigingen voor andersvaliden én Ziekenhuizen Zonder Grenzen.

“Al het materiaal is nog in goede staat en zal vooral gebruikt worden om versleten of afgeleefd materiaal elders te vervangen. Zowel het ziekenhuis in Roemenië als veel van de verenigingen hier kunnen dit goed gebruiken. We zijn erg tevreden dat we op deze manier als projectontwikkelaar ook onze maatschappelijke rol kunnen spelen”, zegt Thomas Bijnens, Communicatie Manager bij DMI Vastgoed.

Het gaat onder meer over ziekenhuisbedden, kasten, rolstoelen, stalen verpleegsters (tilliften) en allerhande medisch materiaal zoals bloeddrukmeters, verbanden, EHBO-koffers en hartslagmeters. Een 15-tal operatiezalen worden zelfs volledig gestript om ze nadien elders minutieus opnieuw op te bouwen. Volgens DMI gaat het om een van de grootste giften van een vastgoedbedrijf in de laatste jaren. Vandaag worden minstens 15 vrachtwagens volgeladen.

Vijftien operatiezalen van het vroegere Sint-Maarten in Mechelen zullen worden afgebroken en elders weer worden opgebouwd.
DMI Vastgoed Vijftien operatiezalen van het vroegere Sint-Maarten in Mechelen zullen worden afgebroken en elders weer worden opgebouwd.

Park

In het najaar start DMI Vastgoed met de afbraak van de huidige gebouwen en de verkoop. In het voorjaar van 2020 starten dan de eerste bouwwerken. Ze zullen volgens Bijnens twee à tweejaarenhalf in beslag nemen. In de plaats komt een autoluwe wijk met 64 appartementen, 18 woningen en 7 penthouses met telkens een tot drie slaapkamers. Naast de nieuwe woningen komen er op de site ook een hotel, kantoren en handelsruimtes, in totaal goed voor 4.900 m² aan commerciële invulling. Onder het hele bouwproject worden ook 200 ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers voorzien. “Een ideale mix tussen wonen, werken en winkelen waar leefbaarheid en kwaliteit centraal staan.”

Daar moet onder meer ook de publieke ruimte van 3.800 m² voor zorgen, waarvan 2.000 m² buurtpark. “Het nieuwe groene park en de publieke ruimte die we ontwikkelen geeft ademruimte aan de buurt. De Mechelaar krijgt een stukje van de stad terug.” Momenteel wordt bekeken of de leegstaande ruimtes in afwachting van de sloop een tijdelijke, creatieve invulling kunnen krijgen.

Een impressie van de nieuwe wijk die komt op de huidige ziekenhuiscampus in de Leopoldstraat.
DMI Vastgoed Een impressie van de nieuwe wijk die komt op de huidige ziekenhuiscampus in de Leopoldstraat.
Een impressie van de nieuwe wijk die komt op de huidige ziekenhuiscampus in de Leopoldstraat.
DMI Vastgoed Een impressie van de nieuwe wijk die komt op de huidige ziekenhuiscampus in de Leopoldstraat.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.