Voor laatste keer kamperen aan minstens negen schoolpoorten

Ouders maakten het aan het Sint-Romboutscollege gezellig. Omwille van de regenval vluchtten ze later wel het portiek in.
Marc Aerts Ouders maakten het aan het Sint-Romboutscollege gezellig. Omwille van de regenval vluchtten ze later wel het portiek in.
Aan minstens acht Mechelse schoolpoorten zullen ouders de nacht doorbrengen om er morgen hun zoon of dochter in te schrijven. Het zou de laatste keer geweest moeten zijn, want na elf jaar kampeertoestanden komt er een digitale inschrijving. Toch zijn niet alle ouders daar blij mee.

Mogelijk zijn het er op het moment dat u dit leest al meer, maar zeker aan negen scholen wachten ouders de inschrijving van morgen af: aan Villa Zonnebloem, De Wondertuin, De Vlieger, Sint-Romboutscollege, Go Shil!, De Vlindertuin, De Ark, de Luchtballon en De Bel. “Digitaal kunnen inschrijven zou meer anno 2020 zijn, eigenlijk eerder anno 2000, maar de politiek loopt nu eenmaal wat achter”, zegt papa Bram Leyssen, die al twee weken in een caravan aan freinetschool Villa Zonnebloem woont.

Toch vind ik zo kamperen beter dan digitaal aanmelden,
want dan krijg je Tomorrrowtoestanden waarbij
je moet hopen dat je er bij bent

Papa Bram Leyssen

Vanaf volgend jaar moet het inschrijvingsregister er eindelijk zijn. Dan wordt het nieuwe inschrijvingsdecreet van kracht voor inschrijvingen van leerlingen. Scholen met een capaciteitstekort worden verplicht te werken met digitaal aanmelden. In het basisonderwijs is de afstand tot de school en de schoolkeuze bepalend voor de ordening van leerlingen, in het secundair wordt gewerkt met loting.

“Er los over”

Leyssen reageert met gemengde gevoelens. “Ik woon hier afwisselend met mijn vriendin twee weken in een caravan en dat is verre van comfortabel en er eigenlijk ook wel los over. Maar ik vind dit toch beter dan digitaal aanmelden, want dan krijg je Tomorrowlandtoestanden waarbij je maar moet hopen dat je er bij bent. Ik kies specifiek voor deze school omwille van de methodologie en door hier vandaag te staan ben ik tenminste zeker van mijn plaats, al begrijp ik dat het niet helemaal eerlijk is. Niet iedereen heeft de mogelijkheid.”

Een gelijkaardige reactie aan het Sint-Romboutscollege, waar ouders woensdagochtend postvatten. “Ook al ben ik zwanger, ik vind het niet erg om hier vandaag te zijn omdat ik nu zeker ben. Bij een digitaal systeem is het lotje trek, nu verdedig ik mijn plaats”, zegt Melissa Waterschoot. Het contact tussen de ouders blijkt ook opperbest. “De sfeer is heel goed. Moeilijker was wel om de namen te schrappen – een groepsbeslissing – van ouders die weer zijn vertrokken”, aldus Niels Lemmens.

“Laatste keer”

In 2009 werd er een eerste keer gekampeerd aan een basisschool in Mechelen. Sindsdien nam het hand over hand toe. Schepen van Onderwijs Marina De Bie is blij dat het morgen stopt. “Ondanks het belangenconflict zijn wij met het LOP ons voorbereidend werk blijven verderzetten om er zeker van te zijn dat er volgend jaar een aanmeldsysteem zou zijn. We zijn er gerust in: na morgen behoort het schoolkamperen in Mechelen tot het verleden.” Volgens De Bie zijn er dankzij verschillende capaciteitsprojecten in het basisonderwijs en nu ook in het secundair in totaliteit voldoende plaatsen voor alle kinderen.

Aan Villa Zonnebloem staan een caravan en drie tentjes.
WVK Aan Villa Zonnebloem staan een caravan en drie tentjes.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.