Vlaams Belanger stapt uit partij na racistische berichten op Tinder

“Hij vroeg me hoe het ging met mijn huisdier. Refererend naar mijn vriendin met een donkere huidskleur”

.
rv .
De achttienjarige Louise uit Mechelen stapt allicht naar gelijkekansencentrum UNIA om klacht in te dienen tegen Vlaams Belanger Thomas Lomelino, na recente racistische en seksistische uitspattingen op datingsite Tinder. “Ik was gechoqueerd”, reageert ze. Nadat het meisje de berichten op sociale media plaatste, besloot Lomelino om uit de partij te stappen: “Hij heeft zelf ingezien dat zijn grappen zeer misplaatst zijn”, luidt het bij Vlaams Belang.

Louise en Lomelino ‘matchten’ afgelopen maandagavond op de datingsite. Vervolgens gebruikte hij mogelijks een van de meeste onsmakelijkste openingszinnen in de geschiedenis van Tinder: ‘Hoe gaat het met jouw huisdiertje?’. Enige tijd later bleek dat Lomelino's vraag refereerde naar een foto van Louise met haar vriendin met een donkere huidskleur. “Ik was gechoqueerd en vond het echt niet ok dat hij zoiets schreef”, reageert de achttienjarige vandaag. “Niet alleen omdat het bijzonder racistisch was, maar ook nog omdat hij er een van mijn vrienden bij betrok.”

De achttienjarige uitte haar afgrijzen op de berichten. “Alleen bleef hij maar uitdagen”, zegt Louise. En berichten klonken nog harder: ‘Ik ben master student biologie en ik ben tenminste mens omdat ik blank ben en dus van Adam en Eva kom. En geen Neger want die komen uit apen’ alsook ‘Ik ben nog naar Brazilië gegaan om negers te helpen.’

Seksistisch

De berichten escaleerden en werden later ook nog seksistisch: ‘Kijk mij boeit het niet wat jij zegt, want een vrouw is een object en heeft geen mening’.  Voor Louise was hiermee de maat vol. Zij nam er screenshots van en plaatste ze op sociale media. “Ik heb dat gedaan om op die manier zoveel mogelijk mensen er bewust van te maken dat racisme echt niet ok is”, klink het nog bij Louise. “Dat het bericht zo vaak zou worden gedeeld en het zoveel reacties teweeg brengt, had ik niet verwacht.” Naar verluidt zou Lomelino naar aanleiding van verschillende haatberichten zijn Facebookaccount al hebben verwijderd.

De screenshots van de berichten van Vlaams Belanger Thomas Lomelino op Tinder
Louise (RV) De screenshots van de berichten van Vlaams Belanger Thomas Lomelino op Tinder

Ontslag

Lomelino zelf is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar, maar bij Vlaams Belang reageren ze wel. Daar vinden ze zijn uitspraken verwerpelijk en werd er volgens hen een rode lijn overschreden. “Hij heeft zelf ingezien dat zijn grappen zeer misplaatst waren en heeft ontslag genomen uit zijn bestuursfuncties en zijn lidkaart ingeleverd, om geen verdere schade te berokkenen aan de partij. De uitspraken werden als ik het goed begrepen heb gedaan in een dronken bui in een privé-gesprek en zijn absoluut niet waar wij voor staan”, aldus nationaal partijwoordvoerder van Klaas Slootmans

“Zatte privéberichtjes”

Op de website staat Lomelino nog vermeld als bestuurslid bij de Vlaams Belang Jongeren, maar volgens Slootmans had hij eigenlijk al ontslag genomen en was hij al een jaar niet meer naar de vergaderingen geweest. “Onze tegenstanders zoeken natuurlijk een stok om te slaan en doen alsof het iemand was die mee de lijnen uitzette, maar eigenlijk is het een storm in een glas water.” 

Nationaal partijvoorzitter Tom Van Grieken vindt het vreemd dat hij moet reageren op zatte privéberichtjes van een partijlid op Tinder: “Wat niet wegneemt dat het om walgelijke, onaanvaardbare uitspraken gaat.” Met het ontslag is voor hem de kous af. Lessen vallen er niet te trekken. “Ik kan daar formeel in zijn: ik ga de berichten van leden op Tinder niet controleren”, aldus Van Grieken.

Contact opnemen

Tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen kwam Lomelino nog op en stond hij op de negende plaats. Volgens Mechels VB-boegbeeld Frank Creyelman woonde hij wel eens een bestuursvergadering bij, maar had hij geen functie. “In die domme en hatelijke berichten verkoopt hij zattemanspraat waar ik het niet mee eens kan zijn. Via via ken ik het slachtoffer en ik zal contact opnemen om uit te leggen dat dit niet is waar wij voor staan. Wij hadden in Mechelen net een heel gekleurde en heel vrouwelijke lijst. Hij is overigens zelf half-Portugees.”

Unia

Zowel Louise als haar vriendin overwegen nu om een klacht in te dienen bij gelijkekansencentrum Unia. “Ik heb vanochtend met haar afgesproken en de berichten besproken. Ook zij was uiteraard niet gelukkig met die berichten maar vertelde me dat dergelijke uitspattingen bijna dagelijkse kost zijn geworden voor haar en ze er steeds vaker en vaker mee wordt geconfronteerd”, besluit Louise.

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen kwam Lomelino nog op voor het Vlaams Belang in Mechelen. Hij stond toen op de negende plaats op de lijst
Vlaams Belang Mechelen Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen kwam Lomelino nog op voor het Vlaams Belang in Mechelen. Hij stond toen op de negende plaats op de lijst109 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Eddy De Ron zegt: Adam en Eva? Masterstudent biologie? Iets zit serieus verkeerd bij deze jongeman....heeft dringend hulp nodig!!!! -- Ik kan je een waslijst geven biologen, hoogleraars bovendien, die de abiogenese en de niet planmatige evolutie van soorten compleet afwijzen. Ik geloof nog liever in een eerste mensenpaar dan te geloven dat aap en mens gemeenschappelijke voorouders hadden (waarover vele ‘geleerden’ het onderling niet eens zijn, en waarvoor niet één bewijs is).

 • Benny de Groot

  'dat zijn grappen zeer misplaatst waren' .. Grappen?

 • DIRK VAN DESSEL

  Er geldt geen enkele wetgeving die belet fier te mogen zijn op de eigen afkomst en zo de eigen (voor)ouders respect te betuigen. Dit geldt voor ELK bevolkingssegment tot spijt van elke Oikiofobie-adept die het benijdt.

 • Marc Lehaen

  Misschien ingehuurd door de trado's om tegen de volgende (hopelijk snel) verkiezingen het vl.belang in een slecht daglicht te plaatsen....in de politiek worden in de strijd om de stemmen de smerigste trukken toegepast...you never know !!

 • Jan Daems

  Oh ja, ik wil de Surinaamse gemeenschap in ons land een hard onder de riem steken. Het is niet omdat 1 van uw afstammelingen uit de bocht gaat dat we jullie niet als een onvoorstelbaar verdraagzaam en vriendelijk volk zien.