Vlaams Belang beschuldigt asielzoekers van handel in gestolen fietsen en drugs: politie vindt er geen enkele

Archiefbeeld van het noodopvangcentrum.
David Legreve Archiefbeeld van het noodopvangcentrum.
Volgens Mechels Vlaams Belang-kopman Frank Creyelman houden bewoners van het noodopvangcentrum voor asielzoekers aan de Zwartzustersvest er een handeltje in gestolen fietsen op na. “Leugens en fouten”, repliceert burgemeester Bart Somers.

Volgens Creyelman meldden interne bronnen “de klacht van een beëdigd ambtenaar van de stad over diefstal van fietsen door een Afghaan, Iranees en een Afrikaan die verblijven in het oud ziekenhuis”. “Zij zouden de fietsen stelen in Mechelen en doorverkopen voor het asielcentrum. Er staan momenteel inderdaad een kleine honderd fietsen voor het opvangcentrum. Bovendien zouden er ook drugs worden verhandeld in en rond het asielcentrum.” Hij toont een PV van de melding als bewijs.

Volgens Somers blijkt de bewering niet uit de vaststellingen. “Op mijn vraag heeft de politie nazicht gedaan van de fietsen die voor het centrum staan. Resultaat: geen enkele van de fietsen staat opgegeven als gestolen. Een fiets stond los en is in bewaring genomen, maar ook deze staat niet geseind als gestolen”, antwoordt Somers. Woensdagnamiddag voerde de politie ook met behulp van drugshonden van de federale politie een onderzoek uit, maar ook van die actie was het resultaat negatief.

Somers zegt verbijsterd te zijn over het persbericht “dat vol fouten, leugens en vooringenomenheden staat”. Zo liet Creyelman uitschijnen dat de bewoners een leefloon krijgen, wat niet zo is, en beweerde hij dat er niet veel gezinnen met kinderen verblijven. “Er verblijven op dit moment 96 alleenstaanden en 105 mensen in gezinsverband, waaronder 42 kinderen”, aldus het stadsbestuur.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eva Munet

    Komaan! Dat weet toch iedereen!

  • van den eeden maria

    Alsof mensen nog aangifte gaan doen als hun fiets gestolen is. Nergens is er politie die zelf gaat zoeken naar gestolen fietsen. En een leefloon, is 50€ per persoon per dag aan opvang niet meer dan het leefloon om van de kosten voor administratie , advocaten, justitie en nog heel wat andere te zwijgen. 45 jaar gewerkt ik krijg geen 1500€ per maand en mag daar alles zelf van betalen.