Vijftien maanden cel met uitstel voor diefstallen uit bestelwagens

David Legreve
Faysal A. uit Charleroi heeft een celstraf gekregen van vijftien maanden. De man stond vorige maand terecht voor zes diefstallen uit bestelwagen van zelfstandigen. De buit bestond telkens uit werkmateriaal.

De man werd eerder dit jaar opgepakt door de politie dankzij verschillende camerabeelden en het ANPR-netwerk in Mechelen. Sindsdien zit hij in de cel. De man kon na onderzoek gelinkt worden aan naar verluidt diefstallen in Mechelen, Zemst, Hoeilaart en Overrijse. Hoewel hij er zich eerst nog probeerde uit te praten, ging hij gaandeweg het onderzoek over tot bekentenissen. “Ik deed het om financiële redenen”, zei A. tegen de speurders. “Ik had schulden van het gokken, had geen werk en geen uitkering.”

Het Openbaar Ministerie toonde weinig medeleven voor de man. “Hij is al sinds 2010 werkloos, zoekt geen werk en moet dan volgens hem maar gaan stelen”, luidde het in de vordering van het parket. “Meneer is gewoon te lui om te gaan werken. En zo is hij een blok aan het been van zijn familie en een slechte invloed op zijn twee kinderen.” De man liep in het verleden al zeven veroordelingen op. Drie keer zelfs voor gelijkaardige diefstallen.

De raadsman van A., vroeg een straf met uitstel. “Alle problemen bij beklaagde zijn afkomstig van zijn gokprobleem. En dat kunnen we niet oplossen in de gevangenis”, zei zijn advocaat Saïd Aboulakil. “We proberen nu zo snel mogelijk een therapie op te starten maar vanuit de gevangenis is dat niet gemakkelijk.” De rechtbank volgde het pleidooi van de strafpleiter en stelde de straf van vijftien maanden gedurende vijf jaar uit.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.