Verhuis AZ Sint-Maarten leidt tot 47 procent meer klachten

Het Sint-Maartenziekenhuis.
David Legreve Het Sint-Maartenziekenhuis.
De ombudsdienst van AZ Sint-Maarten in Mechelen heeft vorig jaar 504 klachten gekregen, bijna de helft meer dan in 2017. Volgens het ziekenhuis ligt de verklaring in de grote verhuisoperatie en een betere bekendmaking.

Het gaat om een stijging van bijna 47 procent, maar woordvoerder Dany Daelemans relativeert de toename het aantal klachten. “AZ Sint-Maarten had in 2018 385.000 patiëntencontacten. In vergelijking hiermee vertegenwoordigt het aantal klachten 0,13 procent. Dat wil geenszins zeggen dat we het aantal klachten minimaliseren”, stelt hij.

Volgens het ziekenhuis is de verhuizing naar de nieuwbouw de hoofdredenen. “Verandering roept in eerste instantie vaak weerstand op. Bij de analyse van het aantal klachten zien we een – verwachte - toename na het in gebruik nemen van de nieuwbouw.” 

Naar aanleiding van de verhuis werd via onder meer folders en beeldschermen ook gewezen op het bestaan van de ombudsman, waardoor de bekendheid toenam.

Ombudsdienst

Het ziekenhuis vindt het overigens een goede zaak dat meer personen de weg vinden naar de ombudsdienst. “Dit past in een beleid van openheid en transparantie. Op basis van de klachten hebben we ook een aantal zaken op het terrein veranderd en aangepast waardoor er intussen minder klachten binnenkomen.” 

Op de vraag over welke aspecten het meest werd geklaagd, wenste de woordvoerder niet in te gaan.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Arlette Stroobants

    Mijn moeder heeft onlangs 2 weken in het ziekenhuis gelegen, daarna 1 week thuis geweest en dan terug 3 weken ziekenhuis. Ik denk niet dat er dit jaar minder klachten zullen zijn in tegendeel dat het er nog veel meer gaan zijn.

  • Lydia Appelmans

    Ik hoorde van verschillende mensen dat het eten nog even slecht is als in de oude kliniek. En als je zelf niet kan eten, moet de familie komen helpen want ze laten je aan je lot over.

  • Luc van Dijk

    De meeste klachten zijn over de parking das discriminatie van personen uit een zelfde groep invalide met een parkeerkaart. Een invalide met parkeerkaart die op raadpleging komt mag gratis staan ,maar een invalide met parkeerkaart die iemand een bezoek brengt moet dan wel betalen . Heb een minimum inkomen van 1100 euro en met de goedkoopste oplossing de 5 dagenkaart aan 15euro was ik 90 euro de maand kwijt ,mijn moeder heeft 3 maand in de kliniek gelegen .3 maand mijn schrammele spaarcentjes op