Veertiger riskeert drie jaar cel nadat ze ‘profiteerde’ van zwakbegaafde man (40): “Hij kocht zelfs een auto voor haar”

De rechtbank van eerste aanleg in Mechelen.
David Legreve De rechtbank van eerste aanleg in Mechelen.
Een 43-jarige vrouw uit Bonheiden riskeert een celstraf van drie jaar effectief omdat ze volgens het parket heeft geprofiteerd van een zwakbegaafde Mechelaar (40) die 173.000 euro geërfd had van zijn overleden zus. De man werd ook een keer bedreigd door de vrouw en twee anderen. Hij kon toen pas ontsnappen nadat hij uit een rijdende auto sprong.

De vrouw, die momenteel in transitie is naar een man, stond donderdag voor de rechter in Mechelen. Ze leerde het slachtoffer kennen op café in het centrum van Mechelen. Daar vernam beklaagde dat de tegenpartij net had geërfd van zijn overleden zus. “Mevrouw begon aan te pappen met het slachtoffer. De twee hadden een relatie maar tot seksuele betrekkingen of zoenen kwam het nooit”, stelde de openbaar aanklager op zitting. “Wel bleef het slachtoffer steeds cadeaus kopen, restaurantbezoeken betalen en kocht hij zelfs een auto van 20.000 euro voor haar.” 

Bedreigd

Een half jaar later werd hij zelfs bedreigd door de 43-jarige en twee andere mannen. Een van hen kende het slachtoffer eveneens vanop café. Het slachtoffer moest instappen in een witte bestelwagen en werd vervolgens onder druk gezet om een zogeheten gift van 100.000 euro te betalen voor een bepaalde datum. “Anders zou de beklaagde hem kapot maken of naar de rechtbank stappen om hem te verplichten die gift te betalen”, zei de openbaar aanklager. “Meneer kon pas ontsnappen nadat hij uit een rijdende auto moest springen.” Na die feiten had het slachtoffer er genoeg van en stapte hij naar de politie.

Zwakbegaafd

Het parket, dat bijzonder zwaar tilde aan wat er gebeurd is, vorderde een effectieve celstraf van drie jaar voor de vrouw. “De feiten zijn walgelijk. Het slachtoffer is zwakbegaafd en had het duidelijk goed met haar voor.” De twee mannen, die mee in de auto zaten waarin hij werd bedreigd, riskeren celstraffen van zes maanden met uitstel. Zij werden door het parket aanzien als mededaders en moesten naar verluidt meerijden om het slachtoffer te intimideren.

“Discussie, geen bedreiging”

Meester Laurence Swelden, de advocate van de 43-jarige vrouw, ontkende de bedreiging en vroeg de vrijspraak. “Er is in die auto een verbale discussie geweest maar er is nooit gedreigd”, aldus de strafpleitster. Zelf voegde de 43-jarige toe dat de tegenpartij het geld als gift wou geven. “Bovendien heb ik altijd open kaart gespeeld en wou hij me helpen. De cadeaus gaf hij uit zichzelf en de gift beloofde hij me omdat ik schulden had.” Een van de twee mannen liet verstek gaan, de andere daagde wel op maar vroeg de vrijspraak. “Ik vraag me af wat men mijn cliënt kan ten laste leggen? Hij kende de tegenpartij niet en heeft niets gezegd. Hij dacht enkel dat men op café ging”, zei zijn advocaat.

Te goed

Het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding. “Hij is gewoon te goed geweest”, zegt zijn advocate. “U kan begrijpen dat mijn cliënt hier heel hard vanaf heeft gezien en het heeft heel lang geduurd om dit een plaats te kunnen geven.” Vonnis op 6 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.